Piwowar piwo warzy, barman je tworzy

Już po raz trzeci restauracja OPAVSKA brała udział w Akademii Barmańskiej organizowanej przez Pilsner Urquell w Tychach. Akademia ma na celu nauczenie i utrwalenie zasad nalewania piwa w sposób czeski. Szkolenie prowadził Marcin Ostrowski, pierwszy w Polsce Beer Tapster (odpowiedzialny za utrzymanie najlepszego smaku piwa w lokalach) oraz ambasador marki Pilsner Urquell. Dzięki takim szkoleniom restauracja Opavska jako jedyna w okolicy może pochwalić się certyfikatem potwierdzającym umiejętność serwowania piw Pilsner Urquell i Kozel na czeski sposób.
Dobrze nalane piwo smakuje lepiej
Dla niektórych picie piwa to nie tylko gaszenie pragnienia i walory smakowe, ale także pasja. Dlatego dąży się stale do podnoszenia jakości piwa a także jego najlepszego nalania. Spotkaniem pasjonatów oraz tych, którzy dążą do perfekcji w podaniu piwa jest właśnie organizowana raz w roku akademia barmańska, zapraszająca restauracje z marką piwa Pilsner. Raciborska Opavska od lat bierze udział w takich warsztatach, współpracując z ambasadorami marki Pilsner Urquell oraz Kozel, prezentującymi najlepsze techniki nalewania piwa i serwowania go gościom. Duże znaczenie w tej „sztuce”ma także szkło, w którym jest podane, a nawet temperatura kufla. Przekłada się to na wydobycie najlepszego smaku oraz zapewnienie piwoszom wysokich doznań.
Połączenie smaków
W Opavskiej skosztować można różnych rodzajów piw. Jednym z mało spotykanych jest piwo „rzezane”, czyli efekt łączenia w jednym kuflu piwa jasnego z ciemnym z zachowaniem wyraźnej granicy pomiędzy tymi smakami. Jest to wyjątkowa sztuka i rzadko spotykany smak.
Czeska kuchnia
Do czeskich, ale oczywiście i polskich piw, restauracja Opavska oferuje bogate menu oparte na kuchni czeskiej i naszej śląskiej. Można tu zjeść czeskie knedliki, gulasze, placki ziemniaczane z kminkiem czy bardzo lubiany smażony ser.
Zatem restauracji Opavska na drodze do Opavy to ważny punkt dla chcących dobrze zjeść i napić się dobrego piwa.
www.opavska.pl
Racibórz, ul. Opawska 114
tel. 698 101 888
Polub Fanpage restauracji!




![Ostatnie pożegnanie śp. Tadeusza Ekierta. Racibórz żegna wieloletniego prezesa RAFAKO i Raciborskiej Izby Gospodarczej [FOTO] Ostatnie pożegnanie śp. Tadeusza Ekierta. Racibórz żegna wieloletniego prezesa RAFAKO i Raciborskiej Izby Gospodarczej [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766161897dsc-6195-.jpg)






![Ostróg zyskuje nowe oblicze. Baseny zewnętrzne przy H2Ostróg i kolejne inwestycje zmieniają dzielnicę [AKTUALNE FOTO] Ostróg zyskuje nowe oblicze. Baseny zewnętrzne przy H2Ostróg i kolejne inwestycje zmieniają dzielnicę [AKTUALNE FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766306996h2o-1-5-.jpg)



![Gala piłkarskiej Unii Racibórz na bis [FOTO] Gala piłkarskiej Unii Racibórz na bis [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766141672bez-nazwy-20-.jpg)


![Choinka dla życia także w Raciborzu. Duże zainteresowanie akcją honorowego krwiodawstwa [FOTO i WIDEO] Choinka dla życia także w Raciborzu. Duże zainteresowanie akcją honorowego krwiodawstwa [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766228926zrzut-ekranu-2025-12-20-o-12-07-59-.png)
![Pożary sadzy, czujnik gazu i wsparcie dla policji [RAPORT 998] Pożary sadzy, czujnik gazu i wsparcie dla policji [RAPORT 998] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766308107599929311-1326272479527647-5388029056641683131-n-2-.jpg)



































Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany