Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia10 kwietnia 201810:14

Hiszpania – kraina tapas i wina

Hiszpania – kraina tapas i wina - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

O urokach turystycznych Hiszpanii napisano już chyba wszystko. Jeżeli marzysz o palącym słońcu, pięknych plażach, ciepłym morzu, wspaniałym jedzeniu i atmosferze niekończącej się beztroski, trudno wyobrazić sobie lepszą destynację urlopową niż Półwysep Iberyjski. Choć lata lecą, a kontynent buzuje od zmian, hiszpańskie słońce pozostaje to samo. Odłóżmy jednak mapy i przewodniki na bok, a zajmijmy się tym, co najprzyjemniejsze – rozkoszami podniebienia.

Hiszpańskie zwyczaje – inny świat!

Rozmawiając o kulinarnej Hiszpanii, najlepiej zacząć od początku, czyli od śniadania. Tym bardziej że jest to pierwsza rzecz, która solidnie zaskakuje przybyszy nie tylko z Europy Wschodniej. Turysta przyzwyczajony do solidnej jajecznicy bądź talerza pełnego kanapek może mieć pewne trudności w zaakceptowaniu kawy i ciasteczek na powitanie dnia. Drugie śniadanie – w porządku, ale żeby taki deserowy zestaw miał załatwiać sprawę całego pierwszego posiłku? Cóż, Hiszpanom to wystarczy. Lekkie śniadanie wynagradzają sobie oni solidnym obiadem, podczas którego na talerzu królują warzywa i ryby lub mięso. Całe południe Europy słynie z zamiłowania do pieczywa. Nie inaczej jest w Hiszpanii. Tutaj chleb podawany jest do wszystkiego. Nawet do ziemniaków. Taki zwyczaj ma jednak podwójnezastosowanie — oprócz zagryzania dania głównego chrupiąca bagietką, po zjedzonym posiłku, w dobrym tonie jest wyczyścić nią talerz. Absolutnym rewersem „deserowego” śniadania jest hiszpańska kolacja, która stanowi rodzaj prawdziwego towarzyskiego misterium. Przez wzgląd na wysokie temperatury, najobfitszy posiłek zjada się tutaj dość późno, bo zwykle około 21. Jest to nie byle jaka uczta, bowiem składa się ona z przystawki, ciepłego dania, a nawet deseru! W istocie jest to zupełnie inny kulinarny świat, do którego jednak bardzo łatwo się przyzwyczaić, a jeszcze trudniej odzwyczaić.

Dzień tapas

Hiszpańskie tapas to prawdziwa legenda. Te niewielkie przekąski serwowane w niezliczonych barach to nie tylko idealne "zapełniacze" żołądków pomiędzy głównymi daniami dnia, ale dla wielu również pełnoprawne posiłki. Pałaszowane w towarzystwie kieliszka (lub nawet całej butelki) pysznego hiszpańskiego wina, stanowią bardzo ważny element lokalnego kolorytu. Są barwne, różnorodne, smakowite i – co najważniejsze – sprzyjają miłemu spędzaniu czasu w gronie nowo poznanych osób. Słoneczne dni lub ciepłe wieczory w jednym z ogródków restauracyjnych na hiszpańskiej riwierze stanowią idealną okoliczność, żeby podarować swojemu podniebieniu odrobinę miejscowej gastronomii. Co ciekawe, każdy region Hiszpanii posiada swoje, zupełnie wyjątkowe tapas. Kulinarny podróżnik może pokusić się nawet na wycieczkę szlakiem tych wyjątkowych przekąsek. Może to być ciekawe doświadczenie, godne solidnej dokumentacji na Instagramie.

Królestwo wina

Kolejny kulinarny znak rozpoznawczy Hiszpanii to wina. Dość powiedzieć, że w żadnym innym kraju na całym świecie winnice nie zajmują tak ogromnej powierzchni. Według najświeższych szacunków jest to około 1 200 000 hektarów. Rocznie wytwarza się tam 39 400 000 litrów tego niezwykłego trunku, co pozwala Hiszpanii trwać niewzruszenie w pierwszej trójce największych światowych producentów wina. Iberyjskie winiarstwo cechuje ogromna różnorodność. W tym przypadku podróż szlakiem hiszpańskich smaków może okazać się wspaniałym pomysłem. Na popularnym północnym wschodzie, czyli w Katalonii i Aragonii, produkuje się mocne czerwone wina o intensywnym aromacie. Amatorzy ciężkich czerwonych odmian tego trunku powinni odwiedzić winnice Murcji i Walencji. Tamtejsze słońce sprzyja wyciąganiu niezapomnianego, owocowo-korzennego smaku z win. Popularna Rioja, czyli wino czerwone i niezbyt ciężkie, ma swoje królestwo na północy kraju. Wybierając się do centrum Hiszpanii – zwłaszcza do La Manchy – trafimy na obfitość win lekkich, pysznych, choć wyjątkowo tanich. Andaluzja, czyli tajemnicze południe półwyspu, to z kolei wymarzona przystań dla amatorów sherry. Jeżeli zabukowałeś sobie wakacje w Galicji (południowy wschód), trafisz do krainy lekkich, białych win.

Święta czerwonego trunku

Hiszpanie kochają świętować. Trudno wyobrazić sobie lepsze towarzystwo imprezy niż wyjątkowe, lokalne wino. Jeżeli zaplanowałeś swój urlop na wczesną jesień, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że weźmiesz udział w fiestas de la vendimia, czyli wspaniałych festiwalach z okazji zbiorów wina. Jednym z ich elementów są tzw. dni otwartych piwnic, podczas których do woli degustować można specjały lokalnych wytwórców. Wczesnym latem, 29 czerwca, w wiosce Haro leżącej w regionie La Rioja odbywa się nieporównywalna z niczym innym na całym świecie winna bitwa, czyli Batalla del vino. Jest to prawdopodobnie jedyna okazja, by bez skrępowania taplać się w tym niezwykłym napoju. Każdego roku rozlewa się tam około 150 000 litrów wina! Uczestnicy tej niezwykłej zabawy uzbrojeni są pistolety na wodę, wiadra, butelki i wszystko, do czego nalać można ten czerwony napój. Amunicję zapewniają miejscowe władze, dostarczając świętującym cysterny wypełnione trunkiem. To jednak nie wszystko. Hiszpania obfituje we wspaniałe święta związane z winem. Każdy region posiada swoje mniejsze lub większe uroczystości, a wszystkie są absolutnie wyjątkowe. Takie kulinarne przygody należy przeżyć przynajmniej raz w życiu.

Autor: artykuł partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności5 lipca 202522:58

Międzynarodowy Turniej Oldbojów o Puchar Wójta Gminy Krzyżanowice [FOTO i WIDEO]

Międzynarodowy Turniej Oldbojów o Puchar Wójta Gminy Krzyżanowice [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Krzyżanowice:

W sobotę, 5 lipca na boisku KS Kolejarz Chałupki odbył się wyjątkowy sportowy festiwal – Międzynarodowy Turniej Piłki Nożnej Oldbojów o Puchar Wójta Gminy Krzyżanowice. Organizatorem wydarzenia był LKS Chałupki, który już od lat z powodzeniem integruje lokalną społeczność wokół piłki nożnej i tradycji sportowej, we współpracy z Gminą Krzyżanowice.

Th
Aktualności5 lipca 202522:35

70 lat OSP w Nowej Wiosce [FOTO i WIDEO]

70 lat OSP w Nowej Wiosce [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Krzyżanowice:

5 lipca Ochotnicza Straż Pożarna w Nowej Wiosce (gmina Krzyżanowice) obchodziła jubileusz siedemdziesięciolecia istnienia. Obchody jubileuszowe rozpoczęły się od Mszy św. w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Owsiszczach, którą odprawił ks. proboszcz Piotr Kuc. Następnie strażacy i ich goście przejechali do remizy w Nowej Wiosce, gdzie odbyła się uroczystość.

Th
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 04.07.2025
4 lipca 202508:58

Nasz Racibórz 04.07.2025

Nasz Racibórz 27.06.2025
27 czerwca 202519:05

Nasz Racibórz 27.06.2025

Nasz Racibórz 20.06.2025
19 czerwca 202522:36

Nasz Racibórz 20.06.2025

Nasz Racibórz 13.06.2025
13 czerwca 202509:38

Nasz Racibórz 13.06.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.