W Braxtonie polecają risotto z białymi szparagami

Szef kuchni raciborskiej restauracji przygotował na sobotni wieczór przepis na risotto z szafranem oraz białymi szparagami. Danie dla czterech osób.
Składniki: 
 
Ryż arobrio 0,6 kg 
Cebula 0,050kg 
Bulion – 0,8l 
Oliwa z oliwek – 0,025l 
Wino białe wytrawne – 1but 
Masło – 0,050kg 
Parmezan – 0,1 kg 
Szparagi białe – 1 pęczek 
Masło – 0,020kg 
Cytryna – ½ szt. 
Sól, cukier 
 
Sposób przygotowania: 
 
Na szparagi - szparagi obrać obieraczką z części niejadalnych, zagotować wodę i dodać sól, cukier, masło oraz szparagi. Ugotować je aldente, a pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. 
 
Na risotto - cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać ryż i podsmażyć, podlewać bulionem i winem dopóki nie wchłonie płynu, doprawić solą, zdjąć z ognia, dodać parmezan, masło oraz krojone ugotowane szparagi. 
 
Opracował Dawid Pietrasz, szef kuchni Restauracji BraX’Ton







![Służby w akcji przy Cegielnianej. Powiatowe manewry w Raciborzu [FOTO i WIDEO] Służby w akcji przy Cegielnianej. Powiatowe manewry w Raciborzu [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1761741813manewry-.jpg)




![W Pawłowie oddano do użytku zbiorniki retencyjne. Mają zapobiec podtopieniom wsi [FOTO i WIDEO] W Pawłowie oddano do użytku zbiorniki retencyjne. Mają zapobiec podtopieniom wsi [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1761757029dsc-9652-.jpg)









![Scalanie gruntów - inwestycja w rozwój wsi i rolnictwa Powiatu Raciborskiego [FOTO i WIDEO] Scalanie gruntów - inwestycja w rozwój wsi i rolnictwa Powiatu Raciborskiego [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1761754925dsc-7601-.jpg)


























![Był naprawdę dobry. Wykład o księdzu Franciszku Blachnickim w bibliotece [ZAPROSZENIE] Był naprawdę dobry. Wykład o księdzu Franciszku Blachnickim w bibliotece [ZAPROSZENIE] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_17617600295-11-franciszek-blachnicki-.png)





Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany