Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia6 września 201811:16

Kilka wskazówek jak sprawić, by jedzenie smakowało lepiej

Kilka wskazówek jak sprawić, by jedzenie smakowało lepiej - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Jeść musimy, jest to konieczny warunek przetrwania. Dla niektórych jedzenie jest jedynie sposobem na zasilenie ciała, inni natomiast uważają, że każdy posiłek jest celebracją. Rację mają i jedni i drudzy. Wiele badań naukowych wskazuje na to, że jemy oczami. Wyłączając z tego przypadki wielkich niejadków to to jak wygląda potrawa ma ogromny wpływ na to czy nam w ogóle smakuje. Może być doskonale doprawiona, ale mieć konsystencję i kolor błota lub być bardzo wymyślna, ale zaserwowana na zbyt krzykliwym talerzu byśmy już stwierdzili, że coś tu nie gra. Poznaj więc tajniki mistrzów kuchni!

Kolorowo albo wcale

Dlaczego smakuje nam to co podają w restauracjach? Ponieważ po pierwsze jest przygotowane przez kogoś innego (a wtedy samo z siebie już smakuje lepiej), po drugie dlatego, że jest to potrawa wykonana rękami zawodowego kucharza znającego nietuzinkowe smaki, a po trzecie dlatego, że pięknie się prezentuje. Nasz rodzimy schabowy wygląda o niebo lepiej, kiedy przystroimy ziemniaczki szatkowanym koperkiem, a blady nawet rosół nabiera koloru razem z marchewką czy natką pietruszki.

Czekamy ciepłych miesięcy by tylko nasze posiłki nabrały kolorów warzyw i owoców. Kochamy patrzeć na soczyste maliny czy borówki, zjeść kolorowe ratatouille czy równie smaczne polskie leczo. Co w nich wyjątkowego? Ano to, że do wykonania potrzebne są wielokolorowe warzywa. Nie zrobimy leczo jedynie z czerwonej papryki, gdyż niczym nie będzie się różniło od zwykłej zupy. Tak samo należy postępować z każdym daniem. Wystarczy odrobina koloru, natki czy wiosennej sałatki, aby wszystko wydawało się lepsze. Kleksik z sosu obok pulpecika i tłuczone ziemniaczki nabrane łyżką do lodów już nabiorą restauracyjnego charakteru.

Jak zachęcić dziecko do jedzenia szpinaku?

Wydaje nam się, że dzieci wolą zjeść coś, co im smakuje niż wpychać w siebie to, co jest dla nich zdrowe. Prędzej skuszą się na kawałki kurczaka w fastfoodzie niż na kotlet zrobiony przez mamę. A przecież to te same składniki i niemal identyczny smak. Jak się to dzieje? Restauracje dbają o wygląd potraw. Dzieci są tu łatwym celem, jeśli tylko to, co dostaną, będzie miało atrakcyjny wygląd. W końcu kawałki kurczaka uformowane w dinozaury czy paluszki z mintaja w formie małych panierowanych rybek bardziej przyciągają wzrok niż płaski i smutny antrykot. Prostym trikiem w tym wypadku jest wycięcie z kotleta kształtów z pomocą foremki do ciastek. Pracy niewiele więcej a sami zauważymy, jak to świetnie działa na maluchy.

Podobnie jest z warzywami, chociaż tu często winę ponosimy my sami wmuszając dziecku na siłę sprawiając, że kojarzy je z czymś nieprzyjemnym. Legendą obrósł już szpinak, który nieprawidłowo doprawiony smakuje okropnie, a do tego jeszcze kilka lat temu był dostępny jedynie w formie zamrożonej posiekanej brei. Dziś można przemycić dziecku nieco szpinaku w koktajlu, zrobić ze świeżych listków sukienkę księżniczce z kanapki czy przekonać je, że ma magiczną moc. Podobnie z marchewką czy poczciwym burakiem. Foremki do ciastek i tu się sprawdzają. Dodatkowo możesz przeprowadzić prosty test i sprawdzić jaką konsystencję posiłku dziecko najbardziej lubi. Może zwyczajnie nie smakuje mu rozgotowany kalafior a taki pieczony zje z ochotą?

Mały sekret drogich restauracji – biała zastawa

Mimo iż lubimy kolory i faktury to nie wpływają one dobrze na odbiór dań. Badania wskazują, że czerwony oraz żółty sprawia, że jemy zdecydowanie więcej i szybciej. Zielona zastawa sprawi wrażenie, że to, co mamy na talerzu, jest bardziej zdrowe i pełniejsze. Ale już niebieski w umyśle wzbudza w nas niepokój ze względu na skojarzenie z czymś zepsutym i gnijącym. W restauracjach stosuje się różne chwyty by zachęcić nas do jedzenia. Jednak najdroższe restauracje najczęściej skłaniają się ku białym, prostym talerzom.

Nudne? Niekoniecznie. Dzięki temu, że talerz jest biały bardziej skupami się na tym co na nim jest a nie na zastawie. Cokolwiek zostanie nam podane wyda się bardziej kolorowe i soczyste. Nawet zwykła golonka, ale podana na białym talerzu z finezyjnymi ozdobami skojarzy nam się z drogim rarytasem! Ten chwyt możesz wypróbować w domu, jeśli tylko posiadasz odpowiednią zastawę i nieco fantazji.

Czym jeszcze kusza nas restauracje? Przede wszystkim subtelną muzyką, przyciemnionym światłem i dbałością o detale. Ot choćby kolorystycznie dopasowane serwetki, niewielki wazonik ze świeżymi kwiatami czy nie mniej ważne dobrej jakości sztućce. W końcu pamiętając bary mleczne, gdzie łyżki i widelce gięły się d zbyt silnym naciskiem i pozostawiały na języku metaliczny posmak, który psuł całą frajdę z jedzenia. Chyba, że wykonane były z aluminium, o którym dziś już wiemy, że utlenia się i wraca do nas z każdym kęsem. Sztućce Philipiak, nawet te najprostsze, ale wysokiej jakości nawet w naszym prywatnym domu są w stanie podnieść atmosferę posiłku. Tu nie można oszczędzać, warto dokonać zakupu raz a dobrze by wystarczyły na lata. Na sztućcach nie oszczędzamy, kierujmy się jakością wykonania i nietuzinkowym wyglądem, jakie na przykład oferuje to marka Philipiak: http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo.

Autor: materiał partnerski, [email protected]

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Reklama
Aktualności12 września 202507:00

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. Robert Ambroziewicz
Aktualności13 września 202510:23

Tak powstaje nowy most na Odrze pod Raciborzem - najnowszy raport z prac

Tak powstaje nowy most na Odrze pod Raciborzem - najnowszy raport z prac - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
7
Powiat:

W sierpniu prace wkroczyły w kolejny etap, którym jest nasuwanie gotowych elementów. Według planu, obiekt będzie oddany do użytku na początku 2027 roku.

red., źródło: ZDW Katowice
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności13 września 202515:57

Szkoła Podstawowa nr 2 na Płoni świętuje 80 lat. Jubileusz z historią, mszą i festynem

Szkoła Podstawowa nr 2 na Płoni świętuje 80 lat. Jubileusz z historią, mszą i festynem - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W 2025 roku Szkoła Podstawowa nr 2 im. Noblistów Polskich na raciborskiej Płoni obchodzi wyjątkowy jubileusz – 80 lat istnienia. Uroczystości rozpoczęły się w sobotę, 13 września, w południe od części oficjalnej w murach placówki, po której uczestnicy wzięli udział w mszy świętej. Świętowanie zakończył festyn rodzinny w farskich ogrodach.

waw
Aktualności13 września 202516:19

Deszcz nie przegonił modelarzy. Trwa RC AirShow [FOTO i WIDEO]

Deszcz nie przegonił modelarzy. Trwa RC AirShow [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

120 pilotów stawiło się nad Ulgą, by wziąć udział w 18. edycji imprezy, jednej z największych tego typu w kraju. Pierwsi uczestnicy przyjechali już w czwartek. Jednak to weekend wypełniony jest atrakcjami. Impreza relacjonowana jest na żywo, a w naszej krótki relacji zobaczycie m.in. start i lot modelu F15 Krzysztofa Majewskiego z Przemyśla.

(waw)
Reklama
Reklama
Aktualności13 września 202516:11

Dzień Kultury Niemieckiej w Łubowicach. Zjechali członkowie DFK z całego regionu

Dzień Kultury Niemieckiej w Łubowicach. Zjechali członkowie DFK z całego regionu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

W sobotę, 13 września 2025 r., w Górnośląskim Centrum Kultury i Spotkań im. Eichendorffa w Łubowicach zorganizowano Dzień Kultury Niemieckiej połączony z jubileuszem 35-lecia działalności DFK, organizacji mniejszości niemieckiej w województwe śląskim.

waw
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport12 września 202507:00

Weekendowy Niezbędnik Kibica

Weekendowy Niezbędnik Kibica - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
(greh)
Sport13 września 202517:03

Ruszyła 5. edycja Fun z EasyRun 24 Nonstop w Raciborzu

Ruszyła 5. edycja Fun z EasyRun 24 Nonstop w Raciborzu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W weekend 13–14 września 2025 roku Racibórz jest areną wyjątkowego wydarzenia sportowego. Na stadionie i w Parku Zamkowym trwa 5. edycja imprezy biegowej „Fun z EasyRun 24 Nonstop”, organizowanej wspólnie z Ośrodkiem Sportu i Rekreacji w Raciborzu.

Jan Ptak
Reklama
Reklama
Reklama
Sport13 września 202521:28

Siatkarski Turniej Charytatywny w Raciborzu – sport i serca dla Sebastiana

Siatkarski Turniej Charytatywny w Raciborzu – sport i serca dla Sebastiana - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W sobotę, 13 września 2025 roku, hala OSiR w Raciborzu przy ul. Łąkowej 31 stała się areną sportowej rywalizacji połączonej z pięknym gestem solidarności. Turniej charytatywny na rzecz Sebastiana Belecia zgromadził drużyny z regionu, które od rana do wieczora walczyły o Puchar firmy Koltech. Całkowity dochód z wpisowego trafił na konto Fundacji Kawałek Nieba.

fot. J. Ptak. OSiR
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 12.09.2025
11 września 202521:00

Nasz Racibórz 12.09.2025

Nasz Racibórz 05.09.2025
5 września 202507:46

Nasz Racibórz 05.09.2025

Nasz Racibórz 29.08.2025
28 sierpnia 202523:30

Nasz Racibórz 29.08.2025

Nasz Racibórz 22.08.2025
21 sierpnia 202521:10

Nasz Racibórz 22.08.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.