Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 lipca 201814:38

Organizujemy domową spiżarnię

Organizujemy domową spiżarnię - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

W domach, w których można sobie pozwolić na wydzielenie osobnego miejsca, kuchnia nie musi oznaczać jedynego magazynu prowiantu. Coraz więcej miłośników gotowania decyduje się na urządzenie spiżarni, która pozwala na zachowanie porządku, ale też na składowanie suchych produktów, słoików, konserw, domowych przetworów. Jak urządzić spiżarnię, żeby wszystko się w niej zmieściło?

Idealne miejsce na spiżarnię

Miejsce na spiżarnię powinno być chłodne i zacienione. Tylko takie zapewni długą żywotność wielu warzywom i owocom, które można kupować w sezonie i składować przez długie tygodnie. Chłód i cień potrzebny jest także wtedy, kiedy przechowujemy kompoty czy nawet oleje jadalne. Zapewnić im jednak trzeba niską wilgotność. Suchej przestrzeni ze stałą temperaturą wymaga także składowanie wszelkiego sprzętu kuchennego, który nie jest używany na co dzień. Można w spiżarni schować sokowirówkę, gofrownicę, mikser czy frytkownicę. Urządzenia te nie przetrwają w pomieszczeniu wilgotnym. Dobrze jest też zamontować w spiżarni jakiś świetlik, dzięki któremu regularnie można przewietrzyć pomieszczenie.

Projektanci domów zapewniają, że najlepszym miejscem dla spiżarni jest pomieszczenie przy zewnętrznej ścianie od strony północnej. Ułatwieniem podczas gotowania jest też oczywiście połączenie spiżarni z kuchnią, dzięki czemu droga pomiędzy nimi będzie krótka i wszystkie produkty i urządzenia będą na tyle blisko, by z kuchni po nie sięgnąć.

Co przechowywać w spiżarni?

Wszystko to, co nie jest codziennie potrzebne w kuchni. Zwykle w spiżarni znaleźć można puszki, słoiki, przetwory domowe czy zakupione w sklepie, makarony, mąkę, kasze, ryż i inne produkty suche, które można długo przechowywać. Sypkie produkty powinny być jednak zawsze przesypane do szczelnych puszek lub plastikowych pojemników, do których nie dostaną się mole spożywcze. To bardzo popularne szkodniki, które często dla ludzkiego oka są niewidoczne, ale nawet jedna para moli sieje takie spustoszenie i tak szybko się rozmnaża, że wymaga wyrzucenia wszystkich naszych zapasów. W puszkach natomiast można przechowywać przetwory pomidorowe, fasolkę, groszek, kukurydzę, wszelkie konserwy rybne i owoce w syropach. Puszki, podobnie jak opakowania plastikowe mogą stać na otwartych półkach. Podobnie jest ze słoikami, w których trzyma się kompoty, dżemy, ogórki, oliwki i gotowe sosy do dań z ryżu lub makaronu. Jeśli w spiżarni jest naprawdę chłodno, można w niej przechowywać mleko w kartonach, olej czy jajka, w przeciwnym razie, lepiej schować je do chłodziarki.

W dużej spiżarni można też umieścić zamrażarkę, do której na zimę schować można zamrożone sezonowe owoce i warzywa, ale też grzyby, mięso czy niezjedzone potrawy i resztki z obiadów.

Szafki czy półki?

Wielu zwolenników chowania jedzenia w spiżarni zastanawia się, jak ją urządzić, by wykorzystać maksymalnie jej powierzchnię. Zwykle spiżarnia nie ma zbyt wielu metrów kwadratowych. Nie warto jednak inwestować w drogie szafki kuchenne, które zajmą dużo miejsca, sporo kosztują, są i tak niewidoczne, a nie zawsze pomieszczą tyle jedzenia co półki. Na otwartych półkach można do woli ustawiać słoiki czy puszki, zaś warzywa i owoce można schować do drewnianych skrzyni, które zapewnią im właściwą cyrkulację powietrza i będą przeciwdziałać pleśnieniu. Warto dobrze przemyśleć, na jakiej wysokości umieścić półki i w jakich odstępach pomiędzy sobą. Wyznaczmy więc te półki, które będą służyły tylko do przechowywania puszek czy słoików. Te mogą być umieszczone jedna nad drugą, na wysokość słoika. Co innego, jeśli chcemy na półce zmieścić duży garnek na przykład z zupą albo z bigosem. Tutaj warto zmierzyć wysokość garnków, z których korzystamy i uwzględnić ją podczas montażu półek. Garnki bowiem mogą mieć różną wysokość. Duże garnki marki Philipiak (kupisz je na http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak) mogą mieć 11 cm, a nawet 18 cm wysokości. Są idealne do gotowania dań dla całej rodziny, bardzo przydają się na uroczystości lub święta, kiedy to wiele potraw czeka w spiżarni na to, aż zostaną zjedzone.

Estetyka spiżarni

Mało kto organizuje spiżarnię z myślą o prezentowaniu jej gościom. W spiżarni nie tyle liczy się piękno, ile praktyczność. Radzimy więc, żeby ściany pomalować zmywalną, w miarę jasną farbą, zwłaszcza jeśli jedyne światło pochodzi z oświetlenia górnego. Podłogę wystarczy wyłożyć linoleum, ewentualnie płytkami, które dodatkowo będą utrzymywać przyjemny chłód. Sprawdzą się zarówno metalowe jak i drewniane półki. W każdym markecie kupimy za niewielkie pieniądze wiszące półki lub całkiem solidne regały, które szybko można poskładać. Na słoiki i kuchenne sprzęty najlepiej nadają się te bardziej wytrzymałe, metalowe, natomiast na lekkie produkty suche i przyprawy wystarczą drewniane. 

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności24 kwietnia 202517:36

Zmarł ks. Andrzej Kałuża, były proboszcz z Borucina

Zmarł ks. Andrzej Kałuża, były proboszcz z Borucina - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. Marian Wasiczek
Reklama
Aktualności25 kwietnia 202507:00

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Nadchodzący weekend obfitował będzie w wiele ciekawych wydarzeń. Sprawdź, co będzie się działo w Raciborzu i okolicach.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności25 kwietnia 202518:02

II LO żegna swoich maturzystów. Są gotowi do podboju świata

II LO żegna swoich maturzystów. Są gotowi do podboju świata - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

150 uczniów z pięciu klas czwartych Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza opuściło dziś mury swojego liceum. W styczniu bawili się na studniówce, a dziś zakończył się dla nich ostatni semestr. "Stajecie u progu nowego życia, jesteście gotowi do podboju świata" - żegnał ich dzisiaj, 25 kwietnia, dyrektor Maciej Malinowski.

fot. Mirosław Basista, FotoPerla.eu
Aktualności25 kwietnia 202518:10

Pożegnanie rocznika 2020/2025 w Zespole Szkół Ekonomicznych

Pożegnanie rocznika 2020/2025 w Zespole Szkół Ekonomicznych - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
mat. ZSE, fot. Iwona Kwapisz, Maciej Mazur
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport25 kwietnia 202514:29

Weekendowy Niezbędnik Kibica

Weekendowy Niezbędnik Kibica - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Nadchodzący weekend po raz kolejny wypełniony będzie piłkarskimi emocjami. Rozegrane zostaną mecze na szczeblu od II ligi do C klasy Podokręgów Racibórz i Rybnik. Z kolei hali OSiR Racibórz czeka nas sportowa rywalizacja oldbojów z charytatywnym akcentem.

(greh)
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.