Bezpieczeństwo żywności – dziś Światowy Dzień Zdrowia

Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia, aby uczcić rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 roku. Co roku jest wybierany temat przewodni z zakresu zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi. Obchody Światowego Dnia Zdrowia stwarzają możliwość podjęcia wielu działań, których efektem jest poprawa stanu zdrowia ludzi.
W 2015 roku tematem przewodnim ogłoszonym przez WHO jest „Bezpieczeństwo żywności”, a hasłem tegorocznych obchodów: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe – wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności. Większa intensywność podróżowania i rozwój handlu zwiększają prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się skażenia.
Choroby przenoszone drogą pokarmową są przyczyną około 2 milionów zgonów rocznie, w tym dzieci. Ponadto niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nowotworów.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 to okazja do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu, jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerze konsumentów.
Celem podejmowanych działań w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia zgodnie z Kodeksem Żywnościowym (Codex Alimentarius), zbiorem międzynarodowych norm dotyczących żywności, wytycznych i praktyk w zakresie wszystkich głównych artykułów spożywczych.
Światowa Organizacja Zdrowia apeluje także do społeczeństwa o stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności:
• Utrzymuj czystość.
• Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
• Gotuj dokładnie.
• Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
• Używaj bezpiecznej wody i surowców.
Bezpieczeństwo żywności – ulotka informacyjna.
Informacje dla konsumentów – ulotka informacyjna.

![Griswoldowo niedaleko Raciborza. Nowa Wioska w świątecznej szacie [FOTO i WIDEO] Griswoldowo niedaleko Raciborza. Nowa Wioska w świątecznej szacie [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766685665img-2917-.jpg)

![14 ofert na budowę Blue Velo w gminie Krzyżanowice. Najtańsza o blisko 6,7 mln zł niższa od budżetu [PRZEBIEG TRASY] 14 ofert na budowę Blue Velo w gminie Krzyżanowice. Najtańsza o blisko 6,7 mln zł niższa od budżetu [PRZEBIEG TRASY] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_17667381871724514204dsc-1069-2-.jpg)
![Cicha noc rozbrzmiała w raciborskich świątyniach. Boże Narodzenie jako święto wiary i bliskości [FOTO i WIDEO] Cicha noc rozbrzmiała w raciborskich świątyniach. Boże Narodzenie jako święto wiary i bliskości [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766650097dsc-6342-.jpg)
![Świąteczna atrakcja przy kościele na Ostrogu. Żywa szopka i kolędowanie w parafii św. Jana Chrzciciela [FOTO] Świąteczna atrakcja przy kościele na Ostrogu. Żywa szopka i kolędowanie w parafii św. Jana Chrzciciela [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766686993img-2947-.jpg)






![Gmina Rudnik ogłosiła przetarg na swój odcinek trasy rowerowej Blue Velo [MAPA] Gmina Rudnik ogłosiła przetarg na swój odcinek trasy rowerowej Blue Velo [MAPA] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_17666564631707559924dsc-5535-2-.jpg)
















![Poświąteczny weekend z HLPN [ZAPOWIEDZI] Poświąteczny weekend z HLPN [ZAPOWIEDZI] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_17667151721766358079gre03201-.jpg)




Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany