Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia17 marca 201510:20

Domowe jedzenie w mistrzowskim wydaniu w restauracji Vena

Domowe jedzenie w mistrzowskim wydaniu w restauracji Vena - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

W dobie programów i blogów kulinarnych, mody na prowadzenie restauracji przez przypadkowych często ludzi coraz ciężej znaleźć miejsca prowadzone i dania gotowane przez profesjonalistów. My znaleźliśmy takie miejsce – restauracja Vena w Raciborzu.

Restaurację prowadzi małżeństwo wraz z synami. Głowa rodziny – Maciej Zawojski – jest doświadczonym menedżerem restauracji. Joanna Zawojska zajmuje się obsługą klientów, co robi z życzliwym i ciepłym uśmiechem na twarzy. Dawid Dymel i Mateusz Zawojski przygotowują pyszne dania.

Rodzinne w lokalu są nie tylko relacje, ale także atmosfera. Otwartość i miłe nastawienie do klienta, a do tego ciepłe i przytulne wnętrze sprawiają, że możemy poczuć się jak w domu. Całości dopełnia unoszący się w powietrzu niesamowity aromat dań.

Restaurację Vena wyróżnia także menu. Oprócz tradycyjnej karty, z której dania serwowane są przez cały rok kucharze stworzyli menu sezonowe. – W tej chwili jest to menu na miesiące marzec i kwiecień. Dominują w nim warzywa sezonowe, m.in. marchew, jarmuż, burak, por czy rzodkiewka – opowiada nam jeden z kucharzy, Mateusz Zawojski.

W karcie sezonowej znajdziemy więc takie dania jak carpaccio z buraka z musem pietruszkowym i jajkiem przepiórczym, krem chrzanowy z chipsem bekonowym czy krewetki w tempurze curry z sosem jogurtowo-miętowym i sałatką z mango i chili.

Niemniej ciekawe i smaczne dania znajdziemy w tradycyjnym menu. – Najbardziej dumny jestem ze steku z rostbefu z masłem czosnkowym podawanym na chlebie własnej roboty z sosem borowikowym i grillowanymi pomidorkami. Jest to bowiem mój autorski pomysł – opowiada Mateusz. Co jeszcze w karcie? Stek Jack Daniel's z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywkami i pieczonymi ćwiartkami ziemniaka czy też fondant czekoladowy z gałką lodów. Wszystko brzmi niesamowicie i uruchamia naszą wyobraźnię i kubki smakowe.

Dania są oryginalne i niezwykle dopieszczone. Przygotowywane są bowiem przez wykwalifikowanych i doświadczonych kucharzy. Mateusz Zawojski na przykład pracował w Dworku Komorno,  a także w 4-gwiazdkowym hotelu w Szczyrku.

Nie musisz już szukać i wyjeżdżać do innych miast, by móc zjeść dania, których nie powstydziłby się żaden kucharz. Niecodzienną, wyjątkową kuchnię znajdziesz w Restauracji Vena przy ul. Nowej 5 w Raciborzu. Nie przegap takiej okazji i pozwól sobie na ucztę dla podniebienia i ducha!

Polub nas na Facebooku!

Restauracja VENA
ul. Nowa 5
Racibórz
32 415 33 58

Autor: Teresa Besz,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.07.2025
25 lipca 202509:25

Nasz Racibórz 25.07.2025

Nasz Racibórz 13.07.2025
18 lipca 202510:12

Nasz Racibórz 13.07.2025

Nasz Racibórz 11.07.2025
10 lipca 202521:57

Nasz Racibórz 11.07.2025

Nasz Racibórz 04.07.2025
4 lipca 202508:58

Nasz Racibórz 04.07.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.