Racibórz kształci dietetyków

Medyczna Szkoła Policealna Województwa Śląskiego nr 1 w Raciborzu proponuje młodym ludziom zdobycie zawodu dietetyka. Młodzież ma możliwość zdobycia zawodu, który na różnych uczelniach jest wręcz oblegany i robi karierę wśród zawodów medycznych.
Dietetyk to specjalista interdyscyplinarny, skupiający się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności. Zajmuje się prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Dietetycy przygotowują wspomagające leczenie programy żywieniowe w szpitalach i ośrodkach zdrowia dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, nerek, układu krążenia, chorych na cukrzycę. Ponadto trwa moda na zdrowe żywienie i Polacy coraz chętniej korzystają z porad specjalistów, którzy ustawiają im odpowiednią dietę. Z konsultantami żywieniowymi współpracują też osoby aktywne fizycznie i kluby sportowe. Doradcy żywieniowi znajdują więc zatrudnienie w gastronomii, służbie zdrowia i prywatnych poradniach, które obecnie poszukują dietetyków. Jako osoba pracująca z pacjentami, dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Powinien mieć umiejętność empatii, a także pasję studiowania nowości i uzupełniania wiedzy, znajomość języków obcych. Dietetyk musi również umieć współpracować z lekarzem, psychologiem czy rehabilitantem.
Jego zadaniem jest wspomóc proces leczenia odpowiednim doborem diety lub poprawić samopoczucie pacjenta poprzez odżywianie, dlatego musi doskonale znać nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale też skutki działania produktów żywnościowych. Dietetyk to zawód z przyszłością warto wybrać ten kierunek kształcenia.
Formalnie, według ministerstwa zdrowia, ietetykiem jest:
1) osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka;
2) osoba, która ukończyła szkołę wyższą na kierunku lub w specjalności dietetyka realizującą w programie nauczania co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra
Obecnie zdarza się, że w systemie ochrony zdrowia pracują osoby, które nie mają odpowiednich kwalifikacji zawodowych, a wykonują zawód medyczny na zasadzie przyuczenia do zawodu lub ukończenia kursów. Tak jest min. z poradnictwem dietetycznym w naszym mieście. W przygotowaniu jest ustawa, która zmieni ten stan rzeczy i zawód dietetyka będzie wykonywała osoba legitymująca się dyplomem oraz wpisana do rejestru.
BT
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany