Baranki i zajączki w wykonaniu uczniów SP 4 i ZSZ

W ramach współpracy obu szkół uczniowie klasy III a ze Szkoły Podstawowej nr 4 wybrali się już po raz drugi z wychowawczynią Bożeną Stogniew do Zespołu Szkół Zawodowych nr 3 w Raciborzu. Tym razem uczniowie brali udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem "Baranek wielkanocny".
Ze strony gospodarzy zajęcia prowadziły panie Irena Gotzmann i Mirosława Bajsarowicz-Placek. Uczniowie pracowali w grupach: dwoje dzieci i opiekun (uczeń ZSZ), wykorzystując doświadczenie zdobyte na poprzednich warsztatach. Poszczególne grupy przygotowywały baranki, zajączki i babki wielkanocne.
- Lubię piec ciasta i pomagam w tym mamie, dlatego bardzo podobały mi się te zajęcia - mówi Julia, uczennica klasy III a.
Warsztaty przypadły do gustu także chłopakom. - Bardzo fajnie spędzamy tu czas. Braliśmy udział także w poprzednich warsztatach, gdzie piekliśmy ciasteczka bożonarodzeniowe. Najbardziej smakowały mi te biało-czarne - przyznaje Michał z III a. - A mi smakowały ule! - dopowiada Kamil.
Własnoręcznie wykonane wypieki uczniowie udekorowali i zabrali do domu, aby wzbogaciły stół przy śniadaniu wielkanocnym. Zajęcia przyczyniły się do podniesienia umiejętności uczniów w zakresie edukacji społecznej związanej z tradycjami świąt wielkanocnych naszego regionu identyfikując się tym samym z rodziną i jej tradycjami.
Bardzo dziękujemy młodzieży z klas II h i III h za stworzenie wspaniałej atmosfery pracy oraz profesjonalny nadzór nad małymi cukiernikami.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany