Wiwat skrobia! ZSO w Kuźni Raciborskiej obchodziło święto ziemniaka

W klasach I-III dzieci wykonywały ciekawe doświadczenia związane z wykrywaniem skrobi i jej obserwacją pod mikroskopem, rozwiązywały zadania tekstowe z ziemniakiem w roli głównej, poznawały legendę o tym jak ziemniaki trafiły na polskie stoły, wycinały pieczątki z ziemniaków i robiły ziemniaczane laleczki.
W klasach IV – VI i w gimnazjum przeprowadzono doświadczenia, podczas których uczniowie obserwowali zjawiska osmozy i dyfuzji. Młodzież przeliczała jednostki wagi, poznawała historię ziemniaka od czasów prekolumbijskich do dnia dzisiejszego, określenia gwarowe w różnych regionach Polski. W czasie tych zajęć wykorzystano nakręcony na potrzeby tego projektu film oraz prezentację multimedialną na temat wartości odżywczych i zdrowotnych ziemniaków.
Uczniowie szkoły podstawowej na warsztatach kulinarnych przygotowali pyszne sałatki ziemniaczane, a uczniowie gimnazjum tłumaczyli przepisy na dania z popularnych kartofli na język niemiecki i angielski. Przygotowali też kolorowe plakaty promujące wartości odżywcze tych warzyw. Zwieńczeniem dnia był klasowy wspólny obiad. Wzorem naszych dziadków zasiedliśmy do ziemniaków z kefirem przygotowanych w szkolnej kuchni. I tak oto zwykły ziemniak stał się bohaterem wspaniałych lekcji i świetnej zabawy.
Dziękujemy wszystkim nauczycielom, którzy przygotowali niezwykle ciekawe lekcje o niby zwykłych ziemniakach, paniom kucharkom za obiad dla całej szkoły i przede wszystkim pani Sabinie Chroboczek-Wierzchowskiej, która była pomysłodawcą naszego szkolnego Święta Kartofla.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany