Mięsna lekcja w Gimnazjum nr 5

W Gimnazjum Nr 5 odbyła się „Mięsna lekcja” w III klasach. Zajęcia w poprowadzili Roberta Łukaszczyk i Marian Smyczek - pracownicy Zakładu Rzeźniczo – Wędliniarskiego Ernestyna Janety w ramach ogólnopolskiej akcji Związku Rzemiosła Polskiego oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP i Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
Celem tej lekcji była prezentacja zanikającego i poszukiwanego zawodu wędliniarza. Podczas lekcji zaprezentowane zostały 2 filmy dotyczące tego zawodu oraz różnych możliwości zatrudnienia w tym zawodzie, np. w zakładach wędliniarskich, gastronomii, czy handlu. Uczniom przedstawiono także możliwości założenia własnej firmy lub szybkie znalezienie pracy. Główny technolog Pan Marian Smyczek przedstawił własną ścieżkę kariery zawodowej i możliwości pracy w tym zawodzie. Uczniom przedstawiono także wiedzę dotyczącą produkcji mięsa od chowu zwierząt do uzyskania produktu finalnego w postaci jego przetworów. Przedstawione zostały także sposoby przyrządzania potraw z mięsa oraz jego wartości odżywcze. Było to niebanalne przedstawienie zanikającego i poszukiwanego zawodu oraz zwrócenie uwagi uczniom na to, jakie zawody są poszukiwane na rynku pracy.
g5
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany