Profilaktyka otyłości w ZSZ w Raciborzu

Od 4 do 8 listopada w Zespole Szkół Zawodowych w Raciborzu odbywała się akcja pod nazwą „Tydzień Profilaktyki Otyłości”. Akcja miała na celu uświadomienie młodym ludziom wpływu odżywiania na ich organizm, ukazanie popełnianych błędów żywieniowych, nie zabrakło też nauki zachowań prozdrowotnych.
Przyszli technicy żywienia i dietetycy wraz z nauczycielami - technologami żywności i żywienia człowieka oraz nauczycielem biologii przygotowali różnorodne propozycje, które wymagały aktywnego zaangażowania. Frekwencja i zainteresowanie przeszło najśmielsze oczekiwania. Koleżanki, które za parę miesięcy będą technikami żywienia człowieka, uczennice wydziału dietetyki czy koledzy z kierunku chemicznego stali się specjalistami przekazującymi informacje co jeść, jak przygotować zdrowy posiłek czy jak zbilansować swój jadłospis, by nie podjadać i nie tyć.
Każdego dnia uczniowie mogli kontrolować swoją wagę, wskaźnik masy ciała czyli BMI oraz korzystać z fachowych porad uczennic Raciborskiego Medyka. Przyszłe dietetyczki mierzyły ciśnienie, pomagały również ułożyć dzienny jadłospis w oparciu o indywidualne zapotrzebowanie energetyczne badanej osoby.
Dużym powodzeniem cieszyły się świeże owoce i warzywa, które pojawiały się codziennie na stoiskach zorganizowanych przez klasy kucharzy. W ciągu tygodnia rozdano ponad 70 kg pysznych jabłek, marchewek, orzechów i innych specjałów, w tym dietetycznych surówek z dyni czy zupy dyniowej.
Dla wszystkich klas zorganizowano spotkanie z edukacją zdrowotną, ale nie w formie wykładu naukowego, ale spektaklu, w którym młode osoby w sposób lekceważący odnoszą się do problemu nadwagi i otyłości, ale w momencie kiedy zaczyna to ich dotykać zaczynają szukać pomocy. Wsparcie znajdują u swoich kolegów, którzy jako przyszli specjaliści z dziedziny żywienia człowieka dzielą się wiadomościami i umiejętnościami dotyczącymi racjonalnego żywienia.
Aby sprawdzić, czy do każdego ucznia ZSZ dotarły informacje, jak się odżywiać by uniknąć nadwagi i otyłości zorganizowano Szkolny Konkurs Wiedzy o Zdrowym Odżywianiu. Najlepszą znajomością zasad racjonalnego odżywiania wykazała się Katarzyna Komor z klasy I a, drugie miejsce zajęła Agnieszka Kołodziej z klasy III b, trzecie Daniel Cieśla z klasy Ib. Oczywiście nagrodami były książki kucharskie z przepisami na niskokaloryczne i pełnowartościowe potrawy.
W Tygodniu Profilaktyki Otyłości każdy mógł wybrać formę aktywności, która mu odpowiadała. Pojawiła się także propozycja na pracę twórczą a dotyczącą przygotowania plakatu na temat: " Jak ustrzec się otyłości". Jury konkursowe, składające się z nauczycieli ZSZ oraz przedstawiciela Sanepidu - Lucyny Kurzydem, zdecydowało przyznać pierwszą nagrodę klasie IV z. Nagrodę dla zwycięskiej klasy - karnet na siłownię - ufundowała Akademia Fitness z Raciborza, która w naszym mieście promuje zdrowy styl życia.
Uczniowie ZSZ pragnęli podzielić się wiedzą z kolegami z innych szkół ponadgimnazjalnych i stworzyli trzy filmiki promujące jedzenie pierwszego, drugiego śniadania, a także podwieczorków jako jeden ze sposobów profilaktyki otyłości. Filmiki z serii: " Agatka gotuje" będą dostępne na stronie ZSZ oraz będą promowane przez akcję :" Uwaga Nadwaga".
red.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany