Najsmaczniejsze potrawy wielkanocne

W Zespole Szkół Zawodowych odbył się dziś konkurs pt. "Wielkanocne smaki 2012". Uczniowie, którzy zgłosili swój udział w przedsięwzięciu musieli przygotować dwie potrawy, z czego jedną na słodko drugą na słono. Zdaniem jury najlepsze dania przygotowały Angelika Skiba i Aleksandra Palkiewicz.
Celem konkursu zorganizowanego dzisiaj w budynku ZSZ było rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów oraz ich integracja, a także rozwijanie pasji i uzdolnień związanych z przygotowywaniem wielkanocnych potraw. W konkursie udział wzięły dwuosobowe drużyny, które rywalizowały ze sobą w przygotowaniu najsmaczniejszych dań. Jury w składzie: Wiesława Majer-Świecka, Mirosława Bajsarowicz-Placek - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych oraz Piotr Herzik - członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, degustowało potrawy i oceniało: smak, konsystencję i wygląd dania, a także organizację stanowiska pracy i jego wygląd po zakończeniu przygotowywania dań, czystość pracy, wygląd i aranżację stołu oraz sposób podania.
Startujące drużyny miały zadanie polegające na przygotowaniu dwóch potraw wielkanocnych - słonej i słodkiej oraz ich prezentacji na przygotowanych i zaaranżowanych przez siebie stołach. Uczestnicy przygotowali m.in. jajka faszerowane, żurek w chlebie i inne pyszności. Zwyciężył duet: Angelika Skiba i Aleksandra Palkiewicz. Drugie miejsce zajęły Justyna Lasak i Klaudia Graca. Podium zamknęły Justyna Świącik i Elżbieta Płonka.
Sisi
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany