Konkurs, że palce lizać

Uczniowie ZSZ zmierzyli się dzisiaj w kulinarnej rywalizacji. W konkursie gastronomicznym, którego temat to "Stół wigilijny" uczestniczyło 5 drużyn. Przygotowali m.in. filet z mintaja w migdałach, leszcza podanego na chlebie, róże z łososia, krem makowy czy też Śnieżny Puch, czyli gwiazdeczki Rafaelo.
Konkursy kulinarne stają się już powoli w Zespole Szkół Zawodowych w Raciborzu tradycją. Przed Wielkanocą uczniowie konkurowali w wykonaniu wielkanocnych dań, teraz przyszedł czas na przysmaki wigilijne.
Do rywalizacji stanęło pięć 3-osobowych drużyn, które od 8.00 do 11.00 walczyły w kuchni, by dania nie tylko pięknie wyglądały, ale były też smaczne. Na stołach królowały ryby, jak na Wigilię przystało. Były: filet z mintaja w panierce zwykłej i w migdałach, leszcz zapiekany z grzybami podany w chlebie, karaś, róże z łososia, karp, koreczki śledziowe czy tilapia. Nie zabrakło też kapusty z grzybami czy kompotu z suszonych owoców. Poza daniem głównym każda z ekip przygotowała zakąskę i deser. Jury szczególnie zasmakował Śnieżny Puch, czyli gwiazdeczki o smaku Rafaelo, i krem makowy.
Ostatecznie jury w składzie: wicedyrektor ZSZ Danuta Skurk, nauczycielki Jolanta Piskoń i Irena Gotzmann oraz przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Piotr Herzik, I miejsce przyznało Annie Wróblewskiej, Agnieszce Mikołajczyk i Monice Świerczek z klasy IV c. II pozycję zajęły Patrycja Nowak, Ela Płonka i Justyna Świącik z III a, a III należała do Daniela Krzanickiego, Anny Solich i Krzysztofa Sumika z II k. Na IV miejscu uplasowały się ekipy: Justyna Kocjan, Klaudia Graca i Justyna Lasak z III a oraz Mateusz Zawojski, Mateusz Michna i Michał Rybak z II k.
- Ocenialiśmy technikę wykonania, dekorację, prezentację i omówienie swoich dań - mówi Piotr Herzik, przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, który razem z Darią Bajer, właścicielką restauracji Kalimera w Lyskach, sponsorował nagrody rzeczowe dla uczestników.
Organizatorami konkusu byli ZSZ w Raciborzu i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
JaGA
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany