Zdrowo i smakowicie w SP1

Świeże surówki, pachnące jabłka, soczyste marchewki, pyszne racuchy czy placki ziemniaczane to tylko niektóre ze smakołyków, jakie próbować można było wczoraj na szkolnym korytarzu w SP1. Uczniowie tej placówki wraz z nauczycielami przygotowali tam Festiwal Narodowego Warzywa i Owocu.
Od 1 września w Szkole Podstawowej nr 1 realizowany jest europejski projekt edukacyjny w ramach programu Comenius. Jego tytuł nosi My healthy lifestyle guide, czyli Mój przewodnik zdrowego stylu życia. Projekt będzie realizowany przez dwa lata. Jego celem jest, m.in.: poszerzanie wiedzy na tematy związane ze zdrowym odżywianiem, nabywanie umiejętności radzenia sobie ze stresem, zapobieganie otyłości czy poszukiwanie alternatywnych form spędzania wolnego czasu.
Wczoraj w SP 1w ramach tego projektu odbył się Festiwal Narodowego Warzywa i Owocu. Każda klasa przygotowała swój stragan, który rozłożyła na szkolnym korytarzu. Dominowały tam jabłka i ziemniaki. – Nie znajdziemy tu mandarynek, bo to nie polski owoc. Za to można spróbować przetworów, dżemów, placków ziemniaczanych i racuchów oraz wielu sałatek i surówek. Wszystkie oczywiście z polskich warzyw i owoców – podkreślała koordynator projektu, Sylwia Surma. Na poszczególnych straganach oprócz pysznych przetworów czy sałatek prezentowane były propozycje zdrowego, drugiego śniadania oraz propagowane hasła na temat zdrowego stylu życia. Przez trzy pierwsze lekcje zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mogli degustować przygotowane tam pyszności. O pełne talerze rozmaitości z jabłek i ziemniaków zadbali rodzice uczniów oraz nauczyciele. Zaś o kolorowy wystrój straganów sami uczniowie ze swoimi wychowawcami.
Festiwal warzywno-owocowy był jednym z trzech głównych działań projektu. Odbywał się on w ramach pierwszego etapu pt. Wiem co jem – wewnątrzszkolna kampania zdrowego śniadania. Przed uczniami SP 1 jeszcze dwa następne etapy, czyli Ruszam się – szkolna akademia fitness oraz Śpiewam i tańczę – piosenka jest dobra na wszystko.
Partnerami projektu są szkoły z Walii, Czech, Węgier i Turcji. – Taki dzień, jak dziś u nas, odbywa się w każdej partnerskiej szkole. Tyle że w Turcji będą prezentowane tureckie owoce, a w Czechach czeskie – tłumaczy Sylwia Surma. Cały projekt finansuje Unia Europejska. Jego wartość wynosi 20 tys. euro.
(k)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany