Reklama

Najnowsze wiadomości

Kultura i edukacja1 września 201011:31

Stąd do przyszłości...

Stąd do przyszłości... - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Uczniowie i nauczyciele z Gimnazjum nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi im. Czesława Miłosza w Raciborzu zakończyli realizację pierwszego z czterech etapów projektu Stąd do przyszłości. Nauczyli się m.in. autoprezentacji, poznali historię średniowiecznego rycerstwa, czy staropolską kuchnię.

Zakończył się pierwszy z czterech etapów konkursu „Stąd do przyszłości”. Na jego realizację Gimnazjum nr 2 pozyskało środki z Europejskiego Funduszu Społecznego. Koszt realizacji zadania wyniósł 519 555,00 zł. W jego ramach odbyły się zajęcia fotograficzne, kultury dawnej, zdrowego odżywiania i psychologiczne. – Szerokie spektrum tych zajęć pozwala młodzieży rozwijać różnorodne pasje. Zainteresowanie udziałem w projekcie było ogromne – zapewnia Róża Machowska, nauczycielka w G2. Do pierwszego etapu  zakwalifikowało się 60 uczestników.
        
– Pragnienie zdobycia oraz poszerzenia wiedzy dotyczącej fotografii i cyfrowej obróbki zdjęć spowodowało, że frekwencja na zajęciach była prawie że stuprocentowa – nie kryje zadowolenia Róża Machowska. – Zwłaszcza, że korzystano z najnowocześniejszego sprzętu fotograficznego, oraz zakupionego na potrzeby projektu programu Adobe Photoshop CS4 Extended – dodaje nauczycielka. Zapowiada również, że we wrześniu odbędą się plenery fotograficzne w miejscach, z których słynie ziemia raciborska oraz poplenerowe wystawy.

Natomiast na zajęciach z kultury dawnej uczestnicy poznali historię średniowiecznego rycerstwa. Zapoznali się z przebiegiem największych bitew, zasadami kodeksu rycerskiego, elementami uzbrojenia dawnych wojów a także techniki walki mieczami, toporami czy strzelaniem z łuku.

W trakcie kursu zdrowego odżywiania uczniowie samodzielnie przyrządzali soki ze
świeżych owoców i warzyw, sałatki wieloowocowe, wykwintne kanapki, naleśniki
oraz ciasteczka z płatków owsianych. Szczególną uwagę zwracano na różne
zastosowania produktów spożywczych wykorzystywanych w kuchni staropolskiej,
takich jak: buraki ćwikłowe, biała kapusta, suszone liście mięty, płatki
owsiane, zielona pietruszka.

Na zajęciach z autoprezentacji młodzież ćwiczyła swoje wystąpienia na forum, dostosowując swoją postawę do obserwowanego wzorca z prezentacji multimedialnej. – W czasie zajęć z komunikacji uczestnicy poznawali między innymi mowę ciała. Interesująca była „burza mózgów” na temat barier utrudniających skuteczną komunikacje między ludźmi – wylicza Machowska.

Autorkami projektu Stąd do przyszłości są: Violetta Szymańska-Kłoda, Róża Machowska i Anna Palczewska.

(oprac. k)

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 03.10.2025
2 października 202517:23

Nasz Racibórz 03.10.2025

Nasz Racibórz 26.09.2025
25 września 202521:17

Nasz Racibórz 26.09.2025

Nasz Racibórz 19.09.2025
19 września 202510:07

Nasz Racibórz 19.09.2025

Nasz Racibórz 12.09.2025
11 września 202521:00

Nasz Racibórz 12.09.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.