Wegetariański Dzień Dziecka w II LO

W II LO im. Adama Mickiewicza w Raciborzu odbył się I Wegetariański Dzień Dziecka. Uczniowie mieli okazję skosztować wegetariańskie przysmaki, a także dowiedzieć się wiele na temat hodowli zwierząt futerkowych, corridy czy przemytu zwierząt egzotycznych.
– W całej akcji chodziło nam o przekazanie wiedzy nt. wegetarianizmu, problemów które dotyczą zwierząt hodowlanych i pokazanie, iż wegetarianie maja duży wybór jedzenia, a nie tylko marchewkę i sałatę, a dobrze skomponowana dieta wegetariańska jest smaczna i zdrowa – relacjonuje Ewa Witkowska, szkolny pedagog, która zajęła się organizacją imprezy razem z uczennicami: Natalią Awieruszko, Klaudią Turską, Dżesiką Grzeszczyk, Karoliną Ceraj, Jolantą Kozłowską,Izą Stawarz i Julią Burną.
Zarówno nauczyciele, jak i tłumnie zgromadzeni uczniowie mieli okazję skosztować wegetariańskie przysmaki. Dowiedzieli się przy tym wiele na temat zdrowotnych, etycznych i ekologicznych aspektów wegetarianizmu. Można też było zobaczyć, jak dużo znanych osób jest lub było wegetarianami. – Znani wegetarianie to m.in. Paul Mc Cartney, Bono (U2), Jean Cloud van Dam, Dalajlama, Siostry Sistars, Magdalena Różdźka, Dany De Vito i wielu innych, Leonardo Da Vinci, Sokrates, Plutarch, Seneka, Newton, Einstein, Edison, Darwin czy Pitagoras – wylicza Ewa Witkowska.
Uczniowie częstowali się przygotowanymi specjalnie na tę okazję kanapkami m.in. z wędlinami wegetariańskimi. – W trakcie poczęstunku były zabawne sytuacje, kiedy dziwiono się i zarzucano nam, że podajemy na wegekanapkach mięso – ponieważ wędliny i parówki wegetariańskie czy też wegepasztety, z których przygotowane były kanapki wyglądają i smakują bardzo podobnie do tych tradycyjnych – wspominają organizatorzy. Wszyscy mogli degustować również mleczko sojowe i ryżowe. – Takimi pysznościami mogliśmy się częstować dzięki uprzejmości Weroniki Baszczok – właścicielki sklepu Zdrowa Żywność w Domu Handlowym Jawor, która to ufundowała nam te przysmaki. Restauracja Przy Kominku przygotowała i ufundowała nam pyszne, cieplutkie pierogi, sałatki owocowe i warzywne, a placki ziemniaczane – grzybiarze – opowiada Ewa Witkowska. –Najbardziej wszyscy byli mile zaskoczeni przepięknie przygotowaną paterą z dipami, którą ufundował pan Sylwester Pieczykolan z restauracji Imperia. Przygotowane przez nich warzywa i przekąski były ułożone na paterze w kształty łódeczek, mozaikowych roladek, smak i widok tego wszystkiego był jak poezja dla oczu i podniebienia – dodaje.
Dzień Wegetariański był również okazją, by poznać kulisy np. hodowli zwierząt futerkowych, corridy, przemytu zwierząt egzotycznych. W trakcie akcji były zbierane podpisy pod petycjami dotyczącymi m.in. wywozu koni na mięso do Włoch i niehumanitarnego trzymania i traktowania zwierząt hodowlanych. W trakcie całej imprezy uczniowie zbierali także pieniążki – wolne datki na Schronisko dla Koni Tara, które ratuje konie przeznaczone na rzeź.
(oprac. JaGA)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany