Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności2 czerwca 202107:18

Najlepsze źródła antyoksydantów – włącz je do swojej diety!

Najlepsze źródła antyoksydantów – włącz je do swojej diety! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Obecnie bardzo dużo się mówi o roli antyoksydantów w diecie. Dzięki zdolności do neutralizacji wolnych rodników zmniejszają ryzyko nowotworów, cukrzycy oraz chorób serca. Gdzie znaleźć najsilniejsze antyoksydanty? Podpowiadamy. 

Co to są antyoksydanty?

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są szeroką grupą związków chemicznych występujących w przyrodzie, posiadających właściwości neutralizowania wolnych rodników. Wolne rodniki to szkodliwe cząsteczki, tworzące się w organizmie pod wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Ich działanie prowadzi do uszkodzenia zdrowych komórek, czego efektem są różnego rodzaju choroby o podłożu zapalnym, miażdżyca, nowotwory. Nadmiar wolnych rodników osłabia organizm i przyspiesza starzenie. Dzięki antyoksydantom znajdującym się w żywności, zwłaszcza w niskoprzetworzonych produktach roślinnym, można skutecznie neutralizować wolne rodniki, aby zachować równowagę w organizmie.

Znaczenie antyoksydantów w diecie

Antyoksydanty powinny być obecne w diecie cały czas. Są jednak sytuacje, że nasz organizm może potrzebować ich więcej, np. w okresie nadmiernego stresu, przemęczenia, intensywnego odchudzania, narażenia na dym papierosowy. Wówczas należy zadbać o to, aby w naszych posiłkach nie brakowało naturalnych źródeł przeciwutleniaczy, m.in. witamin antyoksydacyjnych (β-karotenu, witaminy C, witaminy E) oraz polifenoli. W ten sposób chronimy organizm przed zintensyfikowanym atakiem wolnych rodników.

Najlepiej, gdy składniki te dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem. W przypadku antyoksydantów w tabletkach istnieje ryzyko ich nadmiernego spożycia, co wcale nie jest korzystne. Udowodniono, że terapeutyczne działanie antyoksydantów występuje wtedy, gdy spożywane są często, ale w umiarkowanych ilościach.

Najsilniejsze antyoksydanty – źródła

Bogate w antyoksydanty są przede wszystkim owoce i warzywa – przede wszystkim świeże, ale też suszone i mrożone. Co ciekawe, przeciwutleniacze występują też w takich produktach, jak gorzka czekolada. Poniżej przedstawiamy kilka najsilniejszych źródeł antyoksydantów w jedzeniu. Warto włączyć je do swojej diety!

  • Żurawina

Ten maleńki, różowy owoc bogaty jest w witaminę C, dzięki czemu znany jest ze swoich korzystnych właściwości na układ moczowy, ale nie tylko. Oprócz kwasu askorbinowego znajdziemy w niej mnóstwo flawonoidów, mających korzystne działanie na układ krwionośny (m.in. zapobiegają miażdżycy). Najwięcej antyoksydantów posiada żurawina w niskoprzetworzonej formie – surowa, suszona, mrożona lub świeżo wyciśnięty sok z żurawiny.

  • Aronia

To prawdziwa rekordzistka pod względem zawartości antocyjanów (polifenoli znajdujących się również w czerwonym winie). Około jedna łyżka aronii pokrywa dobowe zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty. Aronię warto spożywać na surowo (najlepiej po przemrożeniu, ponieważ ma wtedy największą koncentrację substancji bioaktywnych), a jeśli nie ma takiej możliwości – w postaci bezpośrednio tłoczonego soku i liofilizowanych owoców.

  • Pomidory

W pomidorach znajduje się przeciwutleniacz o nazwie likopen. Ma on przede wszystkim działanie antynowotworowe – zmniejsza ryzyko raka prostaty i szyjki macicy. Ponadto obecność odpowiedniej ilości likopenu w diecie zmniejsza ryzyko zawału serca. Co ciekawe, największa koncentracja antyoksydantów występuje w pomidorach przetworzonych, np. w przecierze czy koncentracie pomidorowym.

  • Buraki

Kolejnym źródłem naturalnych antyoksydantów są buraki. Występuje w nich m.in. betanina – ma ona właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, obniża także poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Aby wydobyć maksimum działania przeciwutleniającego z buraków, warto je zakwasić, np. dodając do zupy lub surówki sok z cytryny. Korzystne jest też spożywanie zakwasu z buraków.

  • Gorzka czekolada

Znaczny potencjał antyoksydacyjny ma też gorzkie kakao. Występują w nim przede wszystkim polifenole. Co ważne, im mniej przetworzona i ciemna jest czekolada, tym więcej jest w niej tych cennych substancji. Dowody naukowe wskazują na dobroczynne działanie antyoksydantów zawartych w kakao zwłaszcza na układ krążenia.

Chcesz wzbogacić swoją dietę w składniki antyoksydacyjne, kupuj zdrowe i ekologiczne produkty w sklepie Foods By Ann.

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.