Fascynujący świat japońskiej herbaty
Ile jest rodzajów japońskiej herbaty ? Nawet ci, którzy ją piją i lubią najczęściej używają słowa zielona herbata. Jednak wiedza Japończyków o herbacie przekracza nasze wyobrażenie. Gatunki i rodzaje krzewów, regiony, technologia suszenia, czas zbiorów – wszystko to ma wpływ na właściwości smakowe herbaty, a ilość wszystkich rodzajów i ich nazwy to temat dla prawdziwego specjalisty.
Dość nietypową jest herbata genmaicha – oprócz liści herbaty zawiera również ziarenka palonego ryżu, czemu zawdzięcza charakterystyczny aromat i smak. W USA nazywana jest czasem popcorn tea, ale nuta smakowa pochodząca od palonego ryżu jest znacznie subtelniejsza niż mocny i charakterystyczny zapach popcornu. Legenda głosi, że kiedyś służący shoguna przyrządził mu herbatę do której wpadły ziarna skradzionego ryżu. Złodziej został srogo ukarany, ale zwyczaj picia herbaty z dodatkiem ryżu przyjął się. Bardziej praktyczne wytłumaczenie powstania hebaty genmaicha to fakt, że dla ubogich ludzi była znacznie tańsza od herbaty parzonej wyłącznie z liści.
Gdzie kupić herbatę genmaicha?
Moyamatcha.com to sklep internetowy wyspecjalizowany w szlachetnych odmianach zielonej herbaty. Wszystkie produkty importowane są z Japonii i pochodzą z najlepszych, ekologicznych plantacji. Na stronie moyamatcha.com można znaleźć opisy herbat, metody ich parzenia a także interesujące artykuły o historii i tradycji uprawy i serwowania zielonej herabty w Japonii. Oprócz samych herbat najwyższej jakości moyamtacha.com oferuje również oryginalne akcesoria do parzenia i podawania herbaty, a także atrakcyjne zestawy prezentowe dla miłośników kultury Kraju Wschodzącego Słońca. Herbata genmaicha prezentowana na stronie moyamatcha.com produkowana jest z herbaty sencha i brązowego ryżu pochodzących z organicznych upraw na wyspie Kiusiu.
Czym charakteryzuje się herbata genmaicha?
Ma nieco inną barwę niż pozostałe zielone herbaty – dodatkowi palonych ziaren ryżu zawdzięcza żółto-brązowawy odcień. Zachowuje delikatny aromat palonego ryżu, w smaku jest słodkawa, z motywami orzechowymi. Tak jak wszystkie herbaty japońskie nie może być zaparzana wrzątkiem – najlepsza będzie woda o temperaturze około 70 stopni. Herbata genmaicha często serwowana jest do tradycyjnych posiłków, a także po jedzeniu. Zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy i cennych witamin, pomaga zachować doskonałą kondycję oragnizmu, a jej regularne spożywanie przedłuża życie. Herbata genmaicha to ciekawostka, która jako prezent na pewno spodoba się fanom japońskiej kuchni.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany