Konkurs kulinarny osób niepełnosprawnych z dynią w roli głównej

We wtorek w dziennym Domu Pomocy Społecznej w Raciborzu odbył się konkurs kulinarny pt. „Dynia w centrum uwagi". W konkursie kulinarnym wzięli udział przedstawiciele DPS "Złota Jesień", Warsztatów Terapii Zajęciowej, DPS św. Notburgii, oraz "Iskierki". Wśród uczestników dominowały panie, ale nie zabrakło też panów.
Konkurs cieszy się dużą popularnością i budzi wielkie emocje wśród uczestników, co roku sposób podania potraw i wygląd kucharzy jest na najwyższym poziomie. Potraw przygotowanych w konkursie nie powstydziłaby się żadna restauracja.
Przygotowywaniu potraw przyglądał się Aleksander Drost, reprezentant kuchni Pracowni Smaku "Orso" z Knurowa. Doświadczony kucharz przyznaje, że dynia jest warzywem niedocenianym, ale na szczęście na nowo odkrywanym w polskiej kuchni, ponieważ jest bardzo zdrowa i jak udowodnili uczestnicy Konkursu daje wiele możliwości jej podania. Generalnie przepisów jest tyle, ile osób je wykonujących. Zawodowemu kucharzowi imponowała organizacja pracy uczestników.
W tym roku wygrała drużyna gospodarzy ze swoja zupą dyniową, drugie miejsce zajęły Warsztaty Terapii Zajęciowej, a trzecie miejsce ex aequo raciborskie Domy Pomocy Społecznej.
Konkurs "Dynia w centrum uwagi" był czwartą edycją kulinarnych zmagań organizowanych w Dziennym Domu Opieki Społecznej "Iskierka" w Raciborzu. Konkurs był objęty patronatem Prezydenta Miasta Raciborza oraz Starosty Raciborskiego. Nagrody ufundowała również właścicielka restauracji Pracownia Smaku "Orso".
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany