Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności18 czerwca 201911:04

Karminadle z filungiem. Gospodynie z Rud wygrały Śląskie smaki!

Karminadle z filungiem. Gospodynie z Rud wygrały Śląskie smaki!  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Kuźnia Raciborska:

14. edycja Festiwalu Śląskie Smaki odbyła się 16 czerwca przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach. 

Organizatorem Festiwalu była Śląska Organizacja Turystyczna oraz Gmina Kuźnia Raciborska. Partnerami byli Miejski Ośrodek, Kultury, Sportu i Rekreacji w Kuźni Raciborskiej oraz Stare Opactwo w Rudach. Piękna pogoda i pyszne jedzenie przyciągnęły miłośników kuchni regionalnej. Podczas Festiwalu można było podziwiać zmagania kulinarne zgłoszonych drużyn w 4 kategoriach, które walczyły o Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii.

Wyniki konkursu kulinarnego:

Kategoria szkół gastronomicznych:

I miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Drużyna I, która przygotowała: zupa z czosnku niedźwiedziego, Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami, sos piwny, karmelizowane warzywa, Ciasto niespodzianka z dodatkami.

II miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, która przygotowała: Kołocz jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta, Chłodnik z botwinki: botwinka/ogórek/pokrzywa, Królik w śliwkach: królik/śliwka/pietruszka.

III miejsce: Drużyna Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych z Piekar Śląskich, która przygotowała: Amuse-Bouche ze szpajzy cytrynowej z owocami i ziemią czekoladowo-orzechową, Piankowa zupa z modrej kapusty z chrupiącymi skwarkami i chipsami z jabłka, Karminadle z boczkiem, soczewicą, pieczone w tymianku, podane z różanymi kartoflami i pieczonymi burakami na occie balsamicznym i miodzie.

Kategoria amatorów:

I miejsce: Rudzanki z Rud, które przygotowały: Kreple z kartoflami, Rudzki żurek, Karminadle z filungiem z sosem z grzybów leśnych, młode kartofle, czerwone buraczki „po naszymu”.

II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku, która przygotowała: Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką, domowa nalewka np. rabarbarowa, Kluseczki z wątróbką na rosole, Karkówka duszona w sosie z kopytkowymi placuszkami i młodą kapustą zasmażaną.

III miejsce: Stowarzyszenie „Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka”, które przygotowały: Tatar z jelenia z żółtkiem przepiórczym, Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana z koperkiem, kotlety ziemniaczane.

Kategoria profesjonalistów:

I miejsce: Restauracja Leśna Perła z Rudzińca, która przygotował: Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową, Botwinka z przepiórczym jajkiem, Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą.

II miejsce: Drużyna Malinowego Dworu z Katowic, która przygotowała: Placek ziemniaczany ze śledziem w burakach, Ajlauf z kalafiorem, Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie.

III miejsce: The Piano Tychy, które przygotowało: Czarny pączek nadziewany kaszanką/puree z jabłka/chrust z boczku/sos rabarbarowy, Krem z żurku na zakwasie/pieczony czosnek/żółtko panierowane/karmelizowana cebula/puree z borowika/oliwa majerankowa/czips z krupów/boczek wędzony, Policzek z jelenia/panczkraut w ziołowej kruszonce/grzybowy demi-glace na dziczyźnie/smażony bób/karmelizowane marchewki/puree z pasternaku.

Rudzianki wystąpiły w składzie: Maria Pietrzak, Mariola Duda, Gabriela Dudek i Gabriela Marek.

W trakcie Festiwalu można było skosztować potraw przygotowanych przez restauracje znajdujące się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”. Szlak powstał w 2012 r. jako jeden z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która uzyskała certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność. W menu restauracji Szlaku znajdziecie nie tylko dania kuchni śląskiej, ale i specjały beskidzkie, jurajskie, czy zagłębiowskie. Łącznie to ponad 100 dań regionalnych, których tradycyjny smak, jakość produktów i sposób przyrządzania jest zagwarantowana certyfikatem „Śląskie Smaki”.

W trakcie Festiwalu można było obejrzeć BITWĘ SMAKÓW – pokaz kulinarny oraz występy wokalistów MOKSiR Kuźnia Raciborska, koncert Joanny Kostki, koncert Abba Covers, występ muzyczno-kabaretowy Krzysztofa Respondka, a na zakończenie Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.

Autor: UM Kuźnia Raciborska , [email protected]

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 04.07.2025
4 lipca 202508:58

Nasz Racibórz 04.07.2025

Nasz Racibórz 27.06.2025
27 czerwca 202519:05

Nasz Racibórz 27.06.2025

Nasz Racibórz 20.06.2025
19 czerwca 202522:36

Nasz Racibórz 20.06.2025

Nasz Racibórz 13.06.2025
13 czerwca 202509:38

Nasz Racibórz 13.06.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.