Pasmo błędów. Kolejny problem z polsko-czeskim projektem na słodownię
Powiat wierzy, że zdobędzie unijne wsparcie na dokończenie odbudowy słodowni. W budżecie wpisano 300 tys. zł na udział własny. Projekt przeszedł ocenę formalną. Polska część została przyjęta. Czeska ma błąd.
Przypomnijmy, że to już trzecie podejście po unijne wsparcie. Za pierwszym razem projekt Instytutu Dziedzictwa Narodowego Czech – Biuro Regionalne w Ostrawie (partner wiodący), Uniwersytetu Śląskiego w Opawie oraz powiatu raciborskiego (partnerzy projektu) pn. ”Dziedzictwo Przemyślidów i Piastów – wspólna historia” złożony w naborze w ramach programu Programu Interreg V-A Republika Czeska – Polska (edycja IX 2017) odrzucono, ponieważ Czesi w ostatniej chwili i bez konsultacji z polską stroną zwiększyli koszty osobowe. Drugi wniosek przepadł ze względów formalnych, co oznacza, że nie został nawet dopuszczony do oceny merytorycznej. Teraz, jak informuje starosta, wniosek przeszedł ocenę formalną, polska część jest przyjęta, czeska ma błąd. Starostwo wyjaśnia ten problem. Jeśli sprawa zostanie załatwiona wówczas na przełomie stycznia/lutego wniosek byłby oceniony merytorycznie. Niewykluczone, że zyskałby dofinansowanie.
Przypomnijmy, że w ramach projektu planowane jest m.in. opracowanie kulturowo – historycznej ścieżki dydaktycznej, wyznaczenie transgranicznych szlaków tematycznych Przemyślidów i Piastów i utworzenie Opawsko-Raciborskiego Centrum Historii Średniowiecza z siedzibami na zamkach w Hradcu n. Morawicą i Raciborzu. W budynku słodowni (parter oraz I piętro) miała powstać dynamiczna, multimedialna ekspozycja w sposób atrakcyjny informująca o średniowieczu na ziemi raciborskiej oraz sala informacyjno-audiowizualna. Powiat walczy o 6,7 mln zł.
O 100 tys. zł zwiększono na przyszły rok budżet zarządzającej obiektem Agencji Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu. 40 tys. zł z tej kwoty ma zwiększyć pulę środków na wynagrodzenia. Zwiększą się też koszty ogrzewania i energii elektrycznej.
(w)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany