Zamkowa noc z duchami już za nami

Pierwsze koty za płoty - Noc z Duchami i nocne zwiedzanie zamku za nami. Były ciekawe wykłady o Czterech Pancernych, prądzie i technikach kryminalistycznych, inscenizacje historyczne, taniec czarownic, nocny jarmark i efektowne fire show wychowanków poprawczaka. Zobacz zdjęcia. Jutro warzenie piwa.
10.30 Zamkowe warzenie piwa
Startujemy o 10.30. Do Raciborza przyjeżdżają piwowarzy z Centrum Piwowarstwa, współtwórcy Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu, wytrawni znawcy tematyki, którzy nie tylko pokażą jak uwarzyć chmielony napój a konkretnie Robust Portera, czyli piwo ciemne, ale również opowiedzą o jego historii, zaprezentują specjalną wystawę. Każdy chętny będzie mógł: zamieszać w garze podczas zacierania, wsypać chmiel do chmielenia, pomóc przy filtracji. Każdy chętny będzie mógł też spróbować produktów, z których powstaje piwo, a więc różne rodzaje słodu, chmiele, drożdże. Będzie też możliwość zakapslowania butelek i ześrutowania słodu. Pokaz potrwa do około 16.30.
A czym jest Robust Porter? To ciemna czternastka, bardziej chmielona odmiana porteru angielskiego - wyjaśnia Artur Szudrowicz z Centrum Piwowarstwa. Zaprojektowana jako powrót do przeszłości lub amerykańska interpretacja tego stylu. Tradycyjna wersja będzie posiadała bardziej subtelny charakter chmielowy (przeważnie angielski), natomiast nowoczesna wersja może być bardziej agresywna. Obydwie wersje są równoważne. Robust Porter ma umiarkowanie mocny smak słodowy, zwykle z udziałem lekko palonego charakteru słodu barwiącego... No ale znacznie więcej o tym piwie, innych piwach i tajemnicach ich warzenia dowiecie się już w sobotę na zamku w Raciborzu.
Wstęp wolny
fot. Katarzyna Kubik, waw
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany