Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności24 stycznia 201714:40

Jubileuszowa Seria, czyli czym smakoszy raciborskiego piwa zaskoczy Browar Racibórz?

Jubileuszowa Seria, czyli czym smakoszy raciborskiego piwa zaskoczy Browar Racibórz? - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz: W roku 2017 Browar Zamkowy w Raciborzu obchodzi 450. rocznicę pierwszej wzmianki o jego istnieniu. Pochodzi ona z 1567 roku i znajduje się w księdze gruntowej komory książęcej. Co na taki Jubileusz zaserwuje nam Browar Raciborski? Na parę pytań odpowiedział nam mistrz piwowarski Rajmund Petrzyk.

Trochę historii...
Jak wiemy, pierwsza wzmianka o browarze na zamku pochodzi z 1567 roku. Prawdopodobnie istniał on już wcześniej, na co wskazują chociażby pochodzące z roku 1559 wzmianki o karczmie znajdującej się w tym miejscu. W tamtym czasie w większości miast obowiązywało tzw. prawo jednej mili, czyli prawo, wedle którego piwem można było handlować tylko w obrębie jednej mili od miasta. Pierwszy drewniany browar ulokowany był między budynkiem bramnym zamku a obecną portiernią browaru. Warzono w nim wyśmienite jak na tamte czasy piwo, które podbijało lokalny rynek. Wodę doprowadzano do browaru z bardzo dobrego źródła - ze znajdującej się w Oborze studni książęcej. Woda płynęła sześciokilometrowym drewnianym rurociągiem wykonanym z wydrążonych dębowych pni. Były one porośnięte mchem, pełniącym rolę naturalnego filtra. W roku 1898 browar zatrudnił praktykującego prawdopodobnie w Pilźnie bawarskiego mistrza piwowarskiego Hansa Kauffmanna. Opracował on recepturę zamkowego pilznera podbijającego serca piwoszy z okolic Raciborza, Rybnika, Kędzierzyna, Głubczyc, a nawet mieszkańców Ziemi Hulczyńskiej. W roku 1997 produkcję piwa przerwała powódź, która zalała tylko (i aż) znajdujące się w piwnicach fermentownię i leżakownię, oszczędzając położone wyżej działy - warzelnię i rozlewnię. Produkcję wznowiono w 2005 roku i trwa ona do dziś.

Wystarczy już tego patrzenia w przeszłość. Lepiej spojrzeć, co na tak wspaniały Jubileusz przygotował Browar Zamkowy. Rozmawiamy z Rajmundem Petrzykiem, mistrzem Browaru Zamkowego w Raciborzu.

Kiedy ruszyły przygotowania do tak wielkiego wydarzenia?
Przygotowania do obchodów jubileuszu zaczęliśmy już jesienią zeszłego roku. Zabraliśmy się za opracowanie receptur nowych piw, znaku graficznego, obchodów, etykiet, szklanek czy podkładek pod piwo.

Czym Browar Raciborski zaskoczy na 450-lecie Browaru?
Z okazji jubileuszu browar wprowadzi na rynek całą serię specjalnych piw, każde w innym stylu, każde ma być czymś nowym, zaskakującym. Pojawiać się będą regularnie przez cały rok. Każde inne, każde tylko raz, w limitowanej ilości.

Co znajdzie się na etykietach tej edycji limitowanej?
Każde piwo z serii jubileuszowych przedstawiać będzie kawałek historii Browaru Zamkowego i piwowarstwa miejskiego - na konkretnych etykietach każdego z piw znajdzie się kilka najistotniejszych dat, dzięki którym w ciągu całego 2017 roku poznać będzie można historię raciborskiego browarnictwa od 1217 - nadania Raciborzowi prawa targu i wyszynku piwa, przez 1567 - pierwszą wzmiankę o browarze zamkowym, po rok 2017.

Jakie piwo zagości na sklepowych półkach jako pierwsze i co ma w sobie niespotykanego?
Pierwszym piwem, rozlanym do butelek 20 stycznia, jest Jubileuszowe w srebrnej etykiecie, uwarzone w stylu Belgian Blond. Do przygotowania tego piwa konieczne było użycie odpowiednich surowców - oryginalnych belgijskich słodów, odpowiedzialnego za aromat i wytrawność cukru kandyzowanego i przede wszystkim specjalnego szczepu drożdży piwnych używanego w przyklasztornych browarach Trapistów. Drożdże te odpowiedzialne są za wyjątkowość tego piwa, za charakterystyczny owocowo-przyprawowy aromat. Warto też nadmienić, że jest to prawdopodobnie pierwsze piwo górnej fermentacji uwarzone w browarze na zamku od przynajmniej 110 lat.

Czym Belgian Blond może zachwycić konesera piwa?
Piwo Belgian Blond jest piwem jasnym o złotej barwie i gęstej, długo utrzymującej się pianie w kolorze złamanej bieli. W smaku średnio wytrawne z niezbyt intensywną goryczką. Bazę aromatu tworzy lekki aromat słodu i biszkoptu, nad nim wybijają się typowe dla belgijskich piw nuty przyprawowe, owocowe, cytrusowe.

Jak je podać, żeby smakowało wyjątkowo?
Piwo to powinno być serwowane w temperaturze 14-16 stopni Celsjusza lub wyższej (pokojowej), najlepiej w zwężającym się ku górze szkle czy nawet kieliszku do wina - wtedy najbardziej uwydatnią się wszystkie jego aromaty. Nalewać ostrożnie, aby nie wzruszyć drożdży znajdujących się na dnie butelki i tym samym uzyskać w szkle jak najbardziej klarowne piwo.

Skąd pomysł, aby do produkcji tego piwa użyć specjalnego szczepu drożdży piwnych używanych w przyklasztornych browarach Trapistów?
Drożdże to najistotniejszy składnik receptur belgijskich klasztornych browarników, którzy rozwijają swój kunszt od czasów pierwszej krucjaty w 1095 roku, kiedy to opactwa otrzymały zgodę Kościoła na produkcję piwa. Przez wszystkie te lata bracia zakonni oddelegowani przez przełożonych do pracy w browarach wybierali i dobierali najlepsze szczepy drożdży. To właśnie one są tajemnicą charakterystycznego smaku belgijskich gatunków piw.

Może parę słów o następnym piwie?
Drugim piwem, które zostanie rozlane do butelek niebawem, jest Jubileuszowe w miedzianej etykiecie uwarzone w stylu Dubbel. Jest to także kolejne piwo w tradycyjnym belgijskim stylu, tym razem w ciemniejszej i mocniejszej odsłonie. Do niego, podobnie jak do Belgian Blonda, konieczne było sprowadzenie belgijskich surowców.

Czego możemy spodziewać się w smaku Dubbla?
Dubbel będzie piwem o barwie ciemnowiśniowej z gęstą, kremową pianą. Aromat i smak bardzo złożony, alkoholowy, owocowy z nutami rodzynek, suszonych wiśni, przyprawowy, lekko karmelowy. Dzięki zastosowaniu cukru kandyzowanego będzie można doszukać się w nim nut rumu. Rozgrzewająca alkoholowość i średnia goryczka szybko przemijająca po połknięciu. Piwo to zostało poddane refermentacji, czyli wtórnej fermentacji z dodatkiem naturalnego miodu gryczanego, który dodatkowo wzbogacił jego smak, a równocześnie nie zwiększył słodkości. Dubbla serwować należy w temperaturze 12-15 stopni Celsjusza, podobnie jak Blonda w zwężającej się szklance, starając się wlać do niej jak najmniej drożdży z dna butelki.

Czy dowiemy się czegoś jeszcze o Jubileuszowej serii?
Więcej zdradzić nie mogę, trzeba pozostawić Czytelnikowi niedosyt, nutkę tajemniczości, przynajmniej na razie (śmiech).

Czy Browar planuje również coś specjalnego na obchody 800-lecia miasta Racibórz?
Planujemy też współpracę z Urzędem Miasta w związku z obchodami 800. rocznicy nadania Raciborzowi praw miejskich. Na tę okazję przygotujemy serię piwa z logo 800-lecia, okolicznościowy czteropak z rycinami zabytków Raciborza i zdjęciami Browaru, a także specjalne kufle do piwa. Chcemy też być obecni ze swoim piwem na organizowanych w mieście imprezach.

Jak widać, przed nami jeszcze wiele niespodzianek i smakowitych doznań do odkrycia. Nic więcej nam nie pozostało, jak dać się zaskoczyć.

Autor: Nikol Urbaniec,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności26 kwietnia 202410:00

Fascynująca multimedialna podróż w czasy śląskiego średniowiecza. Muzeum w słodowni raciborskiego zamku czynne od 1 maja

Fascynująca multimedialna podróż w czasy śląskiego średniowiecza. Muzeum w słodowni raciborskiego zamku czynne od 1 maja - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Zgodnie z zapowiedzią, od 1 maja multimedialne muzeum w słodowni raciborskiego zamku dostępne będzie dla zwiedzających. Muzeum powstało w ramach wartego ponad 20 mln zł projektu zrealizowanego przez Powiat Raciborski. Nowoczesne ekspozycje prezentują europejski poziom. To jedna z najnowocześniejszych tego typu ekspozycji w Polsce.

Zamek Piastowski
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.