Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności27 czerwca 201915:49

Gotował dla szejka i na diamentowy jubileusz królowej Elżbiety. Wczoraj odwiedził Rudyszwałd

Gotował dla szejka i na diamentowy jubileusz królowej Elżbiety. Wczoraj odwiedził Rudyszwałd - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Krzyżanowice:

Michał Bałazy z Jastrzębia Zdroju, chef, executive chef, influencer, konferansjer, Ambasador Kulinarny Polski, specjalista kuchni włoskiej, francuskiej, polskiej, Bałkanów oraz fusion, który gotował dla prezydentów, szejka Nassera bin Hamad Al Khalifa z Bahrajnu oraz oraz podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu Panowania Jej Wysokości Królowej Elżbiety II wczoraj odwiedził Rudyszwałd. Tym razem tworzył smaki z polskimi i czeskimi gospodyniami. Nie krył uznania dla ich umiejętności.

Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Bezpieczny, aktywny i zdrowy senior”, obejmującego serię wydarzeń, warsztatów i spotkań o tematyce kulinarnej, zdrowotnej i bezpieczeństwa dla osób po 50. roku życia. Grupą docelową przedsięwzięcia byli seniorzy z Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów z Chałupek, Krzyżanowic i Tworkowa, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Krzyżanowice oraz ich odpowiedniki po stronie czeskiej z miejscowości Szylerzowice. Organizatorzy - samorządy Krzyżanowic oraz Šilheřovic pozyskały na to wsparcie z Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia z programu Interreg V-A Republika Czeska – Polska, Oś Priorytetowa 4 - Współpraca instytucji i społeczności. Dofinansowanie 85% wyd. kwalifikowalnych + 5% budżet Państwa RP. Koszt to 73,7 tys. zł, a dofinansowanie 62,6 tys. zł.

Działania objęły: akademię zdrowia i bezpieczeństwa, warsztaty i konkursy kulinarne, „Spotkanie z kuchnią śląską" oraz kończący całość event pod nazwą "Śląskie tradycje kulinarne XXI wieku”, na którym wspólnie przygotowywano potrawy. W menu znalazły się kluski, sałatki, mięsa i dodatki, wykonane z ogromnym kulinarnym kunsztem. Nic w tym dziwnego, skoro gospodynie z gminy Krzyżanowc już nieraz dały popis swych umiejętności podczas dorocznych dwóch kiermaszy w Tworkowie. Bałazy nie krył uznania dla ich umiejętności. Był pod szczególnym wrażeniem pań z Bieńkowic. Radził, by kontynuować współpracę, tym razem na polu... nalewek.

Kuchnia pogranicza ulega ciągłym zmianom. Jest coraz odważniejsza i bogatsza w smaki. A oto, co sam mistrz zaproponował do wydawnictwa podsumowującego projekt.



Słodkie bułki z kartoflami i serem z dodatkiem konfitury

Składniki: 1 kg mąki, 250 l mleka, 30 g drożdży, 1 g soli, 100 g cukru, 100 g miodu, 6 jaj, 5 g cynamonu, 5 g ziela angielskiego, 5 g goździków, 5 g imbiru, 100 g rodzynek sułtańskich, 200 g masła, 300 g śliwek węgierek, 150 g cukru, sok z ½ cytryny

Ciasto: Z 100 ml mleka, drożdży, 3 łyżek cukru i 3 łyżek mąki przygotuj zaczyn, odstaw na 20 minut, mąkę wysyp do makutry lub dużej misy, połącz z zmielonymi w młynku przyprawami, rodzynkami, pozostałym cukrem, solą i wymieszaj, dodaj zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczone przestygnięte masło, połącz wszystkie składniki nie zapominając o miodzie, wyrabiaj ciasto 10-12 minut, ciasto obsyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcie na minimum 1 godzinę. Teraz podziel ciasto na 8 części, z każdej uformuj wałek grubości około 2 cm, zwijaj wałek na kształt ślimaka, zaczynając od wewnątrz okręgu. Ślimaki ułóż na blaszce wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą pozostaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia, po tym czasie piecz w 175°C przez 20-30 minut. Konfitura ze śliwek: śliwki umyj, przetnij na pół, pozbaw pestek, smaż na suchej patelni przez 5 minut, następnie dodaj cukier i kontynuuj ogrzewanie przez około 30 -40 minut.

Zupa na kwaśnym mleku z boczkiem i grzanką

Zakwas - potrzebne składniki: 5 łyżek mąki pszennej razowej 2000 lub 1850, 500 ml wody, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka otartego majeranku. Sposób przygotowania: do słoika wsyp mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku, wymieszaj, dodaj liście laurowe, majeranek i ziele, słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 3-4 dni, zakwas mieszaj codziennie, gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelej do butelki i przechowuj w lodówce.

Kwaśna zupa mleczna

Potrzebne składniki: 500 g łopatki wieprzowej, 200 g kiełbasy wędzonej, 250 g kiełbasy białej surowej, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 por, 1/4 selera, 1 pietruszka, natka pietruszki, koperek, 6 ziemniaków, 0,5 litra zakwasu, 0,5 litr wody, 2 litry kwaśnego mleka lub maślanki, 200 ml śmietanki 30%, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz, 50g tartego chrzanu, 10 jajek.

Sposób przygotowania: boczek pokrój na drobną kostkę, przesmaż w suchym garnku z grubym dnem, dodaj mięso pocięte w średniej wielkości kostkę, dodaj cebulę, pokrojoną w piórka, smaż do zrumienienia się, dodaj pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojone grubo ziemniaki. Na samą górę połóż białe kiełbaski, kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz rozgnieciony i posiekany czosnek. Garnek przykryj, płomień zmniejsz do minimum, gotuj 20 minut. Po tym czasie podlej mięso i warzywa zakwasem połączonym z wodą (pół na pół), gotuj 20 minut. Do zupy dodaj maślankę lub kwaśne mleko, majeranek, chrzan ze śmietanką, doprowadź do zagotowania. Dodaj pieprz, sól oraz drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Podawaj z gotowanym jajkiem.

Wędzonka z owocowym gąszczem i saporem piwnym

Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego wędzonego (schab lub szynka), 250 g suszonych owoców(śliwek, moreli, jabłek), sok z cytryny, sól, pieprz, miód, 2 łyżki masła, ok. 1 łyżki mąki, 1 szklanka mieszanych owoców leśnych, ½ szklanki ciemnego piwa, 3 kromki razowego pieczywa, majeranek, papryka ostra, czosnek mielony, czosnek niedźwiedzi, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie, 5 kajzerek, powidła śliwkowe

Suszone owoce zalej 500ml wody, odstaw na noc w zimne miejsce. Mięso zalej zimną wodą i gotuj ok. 60 minut w zależności od wielkości i grubości miesa. Namoczone owoce, przesmaż na maśle, dodaj 5-6 łyżke piwa, duś 30 minut. Mięso wyjmij i pokrój na porcje, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garczka włóż pokrojony w kostkę chleb, zalej go piwem dodaj przyprawy, gotuj około 15 minut, zblenduj. Sos owocowy, ponownie zagrzej, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Kajzerkę przekrój na pół. Nasącz sosem owocowym, dodaj mięso, owoce leśne a z boku umieść sapor piwny. Opcjonalnie sos można zagęścić zasmażką (mąkę wymieszać z niewielką ilością wywaru. Masło stopić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać do reszty wywaru wraz z owocami, wymieszać i zagotować)

Kluseczki kładzione z nutą majeranku

Składniki: 1 jajko, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczka soli, szczypta majeranku, 3-4 łyżki wody.

Do głębokiego talerza wlej rozbite jajko, dodaję wodę, sól oraz majeranek. Wymieszaj widelcem. Gdy masa będzie roztrzepana stopniowo dodaj mąkę i mieszaj a następnie ubijaj widelcem. Zagotuję wodę, posól ją odrobinę i kładź kluski. Najpierw zanurz łyżkę do zupy w wodzie, potem nabierz porcję wielości 1/3 łyżki i wkłóż do wody. Postępuj tak do czasu aż zużyjesz całe ciasto. Delikatnie wymieszaj kluski i poczekaj około 2 minut od zagotowania. Kluski kładzione wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj z masłem, cukrem, bułeczką z masłem lub sosami.

opr. waw

Autor: (waw), fot. UG Krzyżanowice, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.