Blaty kuchenne granitowe - dlaczego warto w nie inwestować?
Blaty kuchenne wykonane z granitu to Twój must have, jeśli zależy Ci na ponadczasowym designie w duecie z niezwykłą funkcjonalnością. Wprowadzenie ich do kuchni to przepis na udaną aranżację, której nie oprze się żaden amator trendów. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto na nie postawić i co robić, aby służyły Ci możliwie jak najdłużej.
Blaty kuchenne Warszawa z granitu - poznaj ich zalety
Blaty kuchenne wykonane z granitu, to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. To, co je wyróżnia, to niewątpliwie trwałość i wytrzymałość. Kamienne blaty kuchenne, a dokładniej - granitowe - są odporne na zadrapania, ciepło, plamy, jak również uderzenia. Musisz wiedzieć, że granit zaliczany jest do najbardziej trwałych kamieni. Niestraszne mu więc codzienne użytkowanie.
Kuchnia jest wymagającym pomieszczeniem - mowa zarówno o panujące w niej warunki, jak i o aspektach związanych z jej aranżacją. Sięgając po design blatu kuchennego w którym struktura kamienia wysuwa się na pierwszy plan, nie sposób odnieść wrażenia, że jest to niezwykła estetyka połączona z ponadczasowym zacięciem. Granitowe blaty to synonim różnorodności pod względem kolorów, wzorów i struktur. Możesz więc śmiało dopasować je do stylu swojej kuchni - niezależnie od tego, czy utrzymana jest w nowoczesnym tonie, czy też tym bardziej klasycznym.
Nie można odmówić również blatowi kamiennemu odporności na ciepło. Możesz więc spokojnie stawiać na nich nawet gorące garnki bez obaw o nieestetyczne smugi. Do produkcji blatów kuchennych wykorzystujemy wyłącznie najwyższej jakości kamienie.
To, co przemawia za blatami granitowymi, to łatwość w utrzymaniu czystości. Ich powierzchnia jest gładka i niechłonna. Ponadto ich wprowadzenie do nieruchomości, to sposób na zwiększenie jej wartości.
Granitowe blaty kuchenne - jak o nie dbać?
Blaty kamienne wykonane z granitu cieszą się niesłabnącą popularnością, czemu trudno się dziwić. Możesz wprowadzić je do swojej kuchni, zyskując tym samym nie tylko funkcjonalną przestrzeń roboczą, ale przede wszystkim modną dekorację. Nie można odmówić im eleganckiego charakteru, jednak kluczem do sukcesu jest konsekwencja w utrzymaniu czystości i konserwacja. Dzięki temu nie tylko zadbasz o jego wygląd, jak również trwałość.
Granitowy blat kuchenny powinien być poddawany impregnacji przynajmniej raz do roku, a w razie możliwości nieco częściej. Powód? Zastosowanie dedykowanych środków ochronnych pozwoli Ci zmniejszyć ryzyko pojawienia się plam, które wnikając w strukturę kamienia mogą być trudne do usunięcia po długim czasie. Będzie również bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne. Pamiętaj jednak o tym, aby przed rozpoczęciem impregnacji dokładnie wyczyścić blaty. Nie może być mowy zarówno o tłustych plamach, jak i pozostałościach po żywności.
Następnie przejść do części właściwej. Zacznij od równomiernej aplikacji preparatu impregnującego - możesz posiłkować się np. miękką ściereczką czy też pędzelkiem. Potem wystarczy, że wypolerujesz blat na sucho i gotowe.
Nie bez znaczenia pozostaje również prawidłowe użytkowanie, nawet gdy w grę wchodzą najwyższej klasy blaty kuchenne Warszawa. Bardzo istotne jest błyskawiczne reagowanie w przypadku zabrudzeń - nie zwlekaj z tym. W przeciwnym przypadku możesz doprowadzić do tego, że niektóre substancje wchodząc w reakcję z kamieniem pozostawią po sobie trwałe ślady. Uważaj również z ciężkimi przedmiotami - w tym garnkami czy kamiennymi deskami. Możesz przypadkowo doprowadzić do uszkodzeń mechanicznych takich jak np. zarysowania czy też pęknięcia.
Pielęgnacja blatu kamiennego z granitu powinna przewidywać również stosowanie odpowiednich środków czyszczących. Unikaj tych na bazie agresywnych detergentów, w tym m.in, wybielaczy czy też rozpuszczalników. Zrezygnuj również z sody oczyszczonej czy kwasku cytrynowego - granit może się odbarwić. Zawsze dobrym wyborem będzie czysta woda w duecie ze ściereczką z mikrofibry.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.