Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia4 września 201512:40

Dietetyk Naturhouse radzi! Daj się skusić na jabłko

Dietetyk Naturhouse radzi! Daj się skusić na jabłko - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz: To najbardziej polski z owoców. I niezwykle wszechstronny. Jabłka nie tylko wyśmienicie smakują, ale także zbawiennie działają na zdrowie. Nie bez powodu są symbolem władzy i mówi się o nich, że to królewskie owoce. Jabłka przeciwdziałają chorobom nowotworowym - zwłaszcza wątroby, piersi, jelita grubego. Obniżają też ryzyko cukrzycy i korzystnie wpływają na mózg - poprawiają pamięć, chronią przed wystąpieniem choroby Alzheimera. Zapobiegają miażdżycy i zaparciom. Warto wiec sięgać po nie codziennie.

Jabłko na zdrowie

Największą zaletą jabłek jest harmonijne połączenie zawartych w nich cennych dla zdrowia składników. Po pierwsze: Potas – ważny w profilaktyce dolegliwości układu krążenia i systemu nerwowego. Oprócz tego wit. C – naturalny przeciwutleniacz, który pomaga organizmowi walczyć z infekcjami. Do tego działające krwiotwórczo żelazo oraz dodające energii witalnej fruktoza i glukoza. Mało? Soczysty miąższ jabłka, zawierający kwas jabłkowy i cytrynowy, gasi pragnienie, orzeźwia oraz wykazuje dobroczynny wpływ na trawienie. Z kolei pektyny oczyszczają jelita z niestrawionych resztek pokarmów, regulują florę bakteryjną, działają przeciw zaparciom i ograniczają wchłanianie cholesterolu.

Najwięcej jest ich w ogryzku i skórce, dlatego jabłka najlepiej jeść w całości i nie obierać. W skórce znajdują się tez nieocenione flawonidy działające przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i moczopędnie, więc odtruwająco. Nie bez powodu nazywa się je eliksirem młodości. Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach oddziałują także na układ oddechowy.

Zjedzenie pięciu jabłek tygodniowo poprawi funkcjonowanie płuc. Co więcej, nawet najbardziej kwaśne owoce odkwaszają organizm, bo jabłka zawierają zasadowe sole mineralne, a ponadto sporo błonnika. Jeden owoc zawiera substancje blokujące wchłanianie i magazynowanie złego cholesterolu. No i krzem – jego też jest w jabłku sporo, jest odpowiedzialny za stan skóry, włosów i paznokci. Jabłko na smukłą sylwetkę Wszyscy dbający o linię wiedzą, jak świetną przekąską jest ten pyszny, soczysty owoc.

Po zjedzeniu jabłka nie sięgniemy szybko po nic innego, ponieważ organizm potrzebuje sporo czasu na strawienie owocu. Związki zawarte w skórce stymulują procesy trawienia. Występujący w nim błonnik pęcznieje w żołądku, więc do mózgu dociera sygnał „nie jestem aż taki głodny”. Jeśli chcesz skorzystać z wiedzy dietetyka dotyczącej właściwego dobierania produktów oraz odpowiedniego komponowania jadłospisu, zapraszamy do Centrum Dietetycznego Naturhouse w Raciborzu.


jablka2


Umów się na bezpłatną konsultację

skorzystajzbezplatnejkonsult

Centrum Dietetyczne Naturhouse
Racibórz, ul. Solna 21
tel.: 531 939 531
Godziny otwarcia: poniedziałek 8.00-16.00 wtorek 10.00-18.00 środa, czwartek 11.00-19.00 piątek 7.00-15.00

www.naturhouse-polska.pl


Możesz również znaleźć nas na Facebook'u


„Szarlotkowe szaleństwo”

Składniki:

2 szkl. mąki krupczatki, ewentualnie tortowej
1 szkl. cukru pudru
1 łyż. proszku do pieczenia
4 jajka
200 g masła
1,5-2 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie: 2 szkl. mąki, żółtka (białka odstawić na pianę), proszek do pieczenia, cukier puder (1/2 szklanki) i masło szybko zagnieść. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Owoce umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Zasypać 2 łyżeczkami cynamonu, dodać 4 łyżki cukru, zalać wszystko wodą i gotować ok. 15 min. na wolnym ogniu, po czym odstawić do wystygnięcia. Wyjąc ciasto z lodówki, 1/4 odłożyć na posypkę, a resztę wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Z białek ubić sztywną pianę, dodać pozostały cukier puder, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Powoli mieszając, wylać masę na jabłka, a całość posypać odłożonym ciastem. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec ok. 40 min. Upieczoną szarlotkę podawać z cukrem pudrem lub lodami.




Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 11.07.2025
10 lipca 202521:57

Nasz Racibórz 11.07.2025

Nasz Racibórz 04.07.2025
4 lipca 202508:58

Nasz Racibórz 04.07.2025

Nasz Racibórz 27.06.2025
27 czerwca 202519:05

Nasz Racibórz 27.06.2025

Nasz Racibórz 20.06.2025
19 czerwca 202522:36

Nasz Racibórz 20.06.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.