Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia30 listopada 201809:13

Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę

Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Zupa grzybowa ma niepowtarzalny aromat leśnych grzybów. Wspaniale syci i rozgrzewa organizm przemarznięty jesienną pluchą i chłodem. Smak tej zupy przypadł do gustu niejednemu smakoszowi grzybowych dań i jest już znany w całej Polsce.

Zupa grzybowa wspaniale rozgrzewa jesienią i zimą

Zupa z grzybów najlepiej smakuje jesienią i zimą. Właśnie wtedy najczęściej sięgamy po sycące kasze i aromatyczne dania z grzybami czy warzywami korzeniowymi. Pozwalamy sobie na tłustsze i zabielane zupy, które wspaniale rozgrzewają organizm. Klasyczna zupa grzybowa powstaje na bazie grzybów suszonych. Danie to jest popularne szczególnie na Mazowszu, skąd się wywodzi.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa przyrządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym, a głównym jej składnikiem są suszone grzyby. Potrawa nie musi ograniczać się do jednego rodzaju grzybów. Możemy do niej dodawać różne ich gatunki, np. borowiki, podgrzybki czy kozaki, możemy również pomieszać ze sobą grzyby suszone i świeże.

Składniki na zupę grzybową

Do przygotowania zupy grzybowej będzie nam niezbędne:

  • 1,5 l wody,
  • włoszczyzna,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 4 kulki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 20-30 kawałków suszonych grzybów (powinno wystarczyć jedno opakowanie),
  • śmietana 18%,
  • 0,5 kg mięsa wołowego.

Przygotowanie mięsnego wywaru do zupy grzybowej

Przygotowanie zupy grzybowej rozpoczynamy od wykonania wywaru z mięsa i warzyw. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy garnek na palnik i wstawiamy na średni ogień. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień, aby woda w garnku jedynie delikatnie pyrkała. To sprawi, że mięso delikatnie się obgotuje, a wywar będzie bardziej treściwy.

Dodanie włoszczyzny i grzybów

W czasie, gdy mięso gotuje się, przygotowujemy grzyby. Myjemy je, a następnie moczymy przez około 30 minut. Po około godzinie od zagotowania wody w garnku zbieramy powstałą z mięsa szumowinę (szara pianka na wierzchu garnka) i dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy 15 minut.

Następnie dodajemy do wywaru grzyby, cebulę i pozostałe przyprawy. Zupę grzybową gotujemy jeszcze przez następne 30 minut.

Podanie zupy grzybowej

Na końcu zaprawiamy całość śmietaną i mąką. Zupa grzybowa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Najlepiej podawać ją z pieczywem lub makaronem, posypaną siekaną natką pietruszki.

Autor: materiał partnerski, k.zdrojewska@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności24 kwietnia 202517:36

Zmarł ks. Andrzej Kałuża, były proboszcz z Borucina

Zmarł ks. Andrzej Kałuża, były proboszcz z Borucina - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. Marian Wasiczek
Reklama
Aktualności25 kwietnia 202507:00

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Nadchodzący weekend obfitował będzie w wiele ciekawych wydarzeń. Sprawdź, co będzie się działo w Raciborzu i okolicach.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności25 kwietnia 202518:02

II LO żegna swoich maturzystów. Są gotowi do podboju świata

II LO żegna swoich maturzystów. Są gotowi do podboju świata - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

150 uczniów z pięciu klas czwartych Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza opuściło dziś mury swojego liceum. W styczniu bawili się na studniówce, a dziś zakończył się dla nich ostatni semestr. "Stajecie u progu nowego życia, jesteście gotowi do podboju świata" - żegnał ich dzisiaj, 25 kwietnia, dyrektor Maciej Malinowski.

fot. Mirosław Basista, FotoPerla.eu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport25 kwietnia 202514:29

Weekendowy Niezbędnik Kibica

Weekendowy Niezbędnik Kibica - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Nadchodzący weekend po raz kolejny wypełniony będzie piłkarskimi emocjami. Rozegrane zostaną mecze na szczeblu od II ligi do C klasy Podokręgów Racibórz i Rybnik. Z kolei hali OSiR Racibórz czeka nas sportowa rywalizacja oldbojów z charytatywnym akcentem.

(greh)
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.