Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia30 listopada 201809:13

Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę

Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Zupa grzybowa ma niepowtarzalny aromat leśnych grzybów. Wspaniale syci i rozgrzewa organizm przemarznięty jesienną pluchą i chłodem. Smak tej zupy przypadł do gustu niejednemu smakoszowi grzybowych dań i jest już znany w całej Polsce.

Zupa grzybowa wspaniale rozgrzewa jesienią i zimą

Zupa z grzybów najlepiej smakuje jesienią i zimą. Właśnie wtedy najczęściej sięgamy po sycące kasze i aromatyczne dania z grzybami czy warzywami korzeniowymi. Pozwalamy sobie na tłustsze i zabielane zupy, które wspaniale rozgrzewają organizm. Klasyczna zupa grzybowa powstaje na bazie grzybów suszonych. Danie to jest popularne szczególnie na Mazowszu, skąd się wywodzi.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa przyrządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym, a głównym jej składnikiem są suszone grzyby. Potrawa nie musi ograniczać się do jednego rodzaju grzybów. Możemy do niej dodawać różne ich gatunki, np. borowiki, podgrzybki czy kozaki, możemy również pomieszać ze sobą grzyby suszone i świeże.

Składniki na zupę grzybową

Do przygotowania zupy grzybowej będzie nam niezbędne:

  • 1,5 l wody,
  • włoszczyzna,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 4 kulki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 20-30 kawałków suszonych grzybów (powinno wystarczyć jedno opakowanie),
  • śmietana 18%,
  • 0,5 kg mięsa wołowego.

Przygotowanie mięsnego wywaru do zupy grzybowej

Przygotowanie zupy grzybowej rozpoczynamy od wykonania wywaru z mięsa i warzyw. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy garnek na palnik i wstawiamy na średni ogień. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień, aby woda w garnku jedynie delikatnie pyrkała. To sprawi, że mięso delikatnie się obgotuje, a wywar będzie bardziej treściwy.

Dodanie włoszczyzny i grzybów

W czasie, gdy mięso gotuje się, przygotowujemy grzyby. Myjemy je, a następnie moczymy przez około 30 minut. Po około godzinie od zagotowania wody w garnku zbieramy powstałą z mięsa szumowinę (szara pianka na wierzchu garnka) i dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy 15 minut.

Następnie dodajemy do wywaru grzyby, cebulę i pozostałe przyprawy. Zupę grzybową gotujemy jeszcze przez następne 30 minut.

Podanie zupy grzybowej

Na końcu zaprawiamy całość śmietaną i mąką. Zupa grzybowa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Najlepiej podawać ją z pieczywem lub makaronem, posypaną siekaną natką pietruszki.

Autor: materiał partnerski, [email protected]

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strony Partnerskie29 listopada 202517:25

Powitanie nowego średniego wozu bojowego OSP Maków

Powitanie nowego średniego wozu bojowego OSP Maków - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
fot. J. Ptak, wideo T. Hetman
Reklama
Sport30 listopada 202501:10

Pogrom i dwa wyrównane starcia. Wystartował kolejny sezon HLPN [FOTO]

Pogrom i dwa wyrównane starcia. Wystartował kolejny sezon HLPN [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Ruszyła kolejna edycja Halowej Ligi Piłki Nożnej. Areną zmagań, podobnie jak w poprzednich edycjach jest parkiet hali OSiR przy Łąkowej. W sobotę, 29 listopada rozegrano pierwsze trzy mecze tegorocznej edycji. Sprawdź wyniki, zobacz zdjęcia.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport30 listopada 202522:41

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Za nami prawie ostatnie mecze na boiskach trawiastych. Dla jednych zakończyły się wygranymi, inni musieli przełknąć gorycz porażki. Emocji nie brakowało także w innych dyscyplinach z udziałem zespołów z regionu. Sprawdź wyniki i tabele.

(greh)
Reklama
Sport30 listopada 202516:36

Zacięta rywalizacja i sportowe emocje podczas V turnieju siatkonogi

Zacięta rywalizacja i sportowe emocje podczas V turnieju siatkonogi - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
opr. red., źródło: OSiR Racibórz
Reklama
Reklama
Reklama
Sport29 listopada 202523:30

Siatkówka. Górnik Radlin ponownie lepszy [FOTO]

Siatkówka. Górnik Radlin ponownie lepszy [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W IX kolejce II grupy pierwszej ligi śląskiej mężczyzn siatkarze Klubu Siatkarskiego Racibórz zmierzyli się we własnej hali z drużyną SK Górnik Radlin. Było to spotkanie, na które raciborzanie czekali szczególnie – stanowiło szansę na rewanż za wcześniejszą porażkę poniesioną na parkiecie rywali. Mecz zapowiadał się więc jako wyrównany pojedynek dwóch dobrze znających się zespołów.

Oskar Tomeczek
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 28.11.2025
27 listopada 202522:31

Nasz Racibórz 28.11.2025

Nasz Racibórz 21.11.2025
21 listopada 202508:24

Nasz Racibórz 21.11.2025

Nasz Racibórz 14.11.2025
13 listopada 202519:27

Nasz Racibórz 14.11.2025

Nasz Racibórz 07.11.2025
7 listopada 202510:08

Nasz Racibórz 07.11.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.