Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia30 listopada 201809:13

Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę

Zupa grzybowa – idealna na jesienną i zimową porę - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Zupa grzybowa ma niepowtarzalny aromat leśnych grzybów. Wspaniale syci i rozgrzewa organizm przemarznięty jesienną pluchą i chłodem. Smak tej zupy przypadł do gustu niejednemu smakoszowi grzybowych dań i jest już znany w całej Polsce.

Zupa grzybowa wspaniale rozgrzewa jesienią i zimą

Zupa z grzybów najlepiej smakuje jesienią i zimą. Właśnie wtedy najczęściej sięgamy po sycące kasze i aromatyczne dania z grzybami czy warzywami korzeniowymi. Pozwalamy sobie na tłustsze i zabielane zupy, które wspaniale rozgrzewają organizm. Klasyczna zupa grzybowa powstaje na bazie grzybów suszonych. Danie to jest popularne szczególnie na Mazowszu, skąd się wywodzi.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa przyrządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym, a głównym jej składnikiem są suszone grzyby. Potrawa nie musi ograniczać się do jednego rodzaju grzybów. Możemy do niej dodawać różne ich gatunki, np. borowiki, podgrzybki czy kozaki, możemy również pomieszać ze sobą grzyby suszone i świeże.

Składniki na zupę grzybową

Do przygotowania zupy grzybowej będzie nam niezbędne:

  • 1,5 l wody,
  • włoszczyzna,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 4 kulki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 20-30 kawałków suszonych grzybów (powinno wystarczyć jedno opakowanie),
  • śmietana 18%,
  • 0,5 kg mięsa wołowego.

Przygotowanie mięsnego wywaru do zupy grzybowej

Przygotowanie zupy grzybowej rozpoczynamy od wykonania wywaru z mięsa i warzyw. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy garnek na palnik i wstawiamy na średni ogień. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień, aby woda w garnku jedynie delikatnie pyrkała. To sprawi, że mięso delikatnie się obgotuje, a wywar będzie bardziej treściwy.

Dodanie włoszczyzny i grzybów

W czasie, gdy mięso gotuje się, przygotowujemy grzyby. Myjemy je, a następnie moczymy przez około 30 minut. Po około godzinie od zagotowania wody w garnku zbieramy powstałą z mięsa szumowinę (szara pianka na wierzchu garnka) i dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy 15 minut.

Następnie dodajemy do wywaru grzyby, cebulę i pozostałe przyprawy. Zupę grzybową gotujemy jeszcze przez następne 30 minut.

Podanie zupy grzybowej

Na końcu zaprawiamy całość śmietaną i mąką. Zupa grzybowa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Najlepiej podawać ją z pieczywem lub makaronem, posypaną siekaną natką pietruszki.

Autor: materiał partnerski, [email protected]

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności16 listopada 202515:39

Nie z nami takie numery!

Nie z nami takie numery! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
ŚOSG
Sport16 listopada 202518:55

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
1
Region:

AKTUALIZACJA. Emocji na lokalnych boiskach i parkietach hal sportowych w trakcie weekendu nie brakowało. Sprawdź, jak poradziła sobie drużyna, której kibicujesz. 

(greh)
Reklama
Sport15 listopada 202522:42

Pięć goli i oprawa rodem z wyższej ligi. Derby w Górkach Śląskich pełne emocji [FOTO]

Pięć goli i oprawa rodem z wyższej ligi. Derby w Górkach Śląskich pełne emocji [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Nędza:

W sobotę, 15 listopada w Górkach Śląskich rozegrano derbowy mecz C klasy grupy III pomiędzy miejscowym LKS-em a drużyną LKS Zgoda Zawada Książęca. Spotkanie wzbudziło duże zainteresowanie kibiców obu klubów, którzy licznie pojawili się przy boisku i od pierwszych minut podkręcali atmosferę głośnym dopingiem oraz oprawą pirotechniczną. Sam mecz również dostarczył wielu emocji, choć jednostronny wynik końcowy rozwiał wszelkie wątpliwości co do tego, kto był tego dnia lepszy.

Oskar Tomeczek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport15 listopada 202517:21

KS Rafako Racibórz triumfatorem Winter Futsal Cup rocznika 2017 [FOTO]

KS Rafako Racibórz triumfatorem Winter Futsal Cup rocznika 2017 [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W hali sportowej OSiR Racibórz przy ul. Łąkowej rozegrano 15 listopada pierwszy z cyklu turniejów Winter Futsal Cup. Do rywalizacji przystąpiło sześć zespołów – pięć z Polski oraz jeden z Republiki Czeskiej. Turniej rozgrywano systemem „każdy z każdym”, dzięki czemu każda drużyna mogła sprawdzić swoje możliwości w bezpośredniej rywalizacji ze wszystkimi pozostałymi uczestnikami.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport17 listopada 202510:31

Turniejowe zmagania w hali przy Łąkowej. Unia Turza Śląska najlepsza [FOTO]

Turniejowe zmagania w hali przy Łąkowej. Unia Turza Śląska najlepsza  [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W niedzielę, 16 listopada, w hali OSiR przy ulicy Łąkowej w Raciborzu rozegrano drugi z serii turniejów Winter Futsal Cup rocznika, organizowanych przez MKS Unię Racibórz. Do sportowej rywalizacji przystąpiło sześć zespołów z rocznika 2016, które stworzyły widowisko pełne emocji, stojące na dobrym poziomie sportowym.

Oskar Tomeczek
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 14.11.2025
13 listopada 202519:27

Nasz Racibórz 14.11.2025

Nasz Racibórz 07.11.2025
7 listopada 202510:08

Nasz Racibórz 07.11.2025

Nasz Racibórz 31.10.2025
30 października 202519:05

Nasz Racibórz 31.10.2025

Nasz Racibórz 24.10.2025
23 października 202521:20

Nasz Racibórz 24.10.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.