Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200818:17

Salceson czarny krwisty od Ernestyna Janety

Salceson czarny krwisty od Ernestyna Janety - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Składniki: głowa wieprzowa, nóżki wieprzowe, skórki wieprzowe, serca, podgardle, skrawki i obrzynki mięsa, sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy, krew ,osłonka z żołądka lub pęcherza wieprzowego albo wołowego.

Przygotowanie. Dobrze posoloną wodę zagotować z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, włożyć głowę i pozostałe surowce, gotować na wolnym ogniu do stanu półmiękkiego. Następnie oddzielić mięso od kości głowy, a wszystkie składniki podrobowe i mięsne pokroić w dużą kostkę. Wywar należy odcedzić i dodać pokrojonych składników w takiej ilości, aby otrzymać średniej gęstości masę, którą po dokładnym wymieszaniu z pieprzem i ewentualnym dosoleniu do smaku, włożyć do osłonek (luźno) i zaszyć lub zawiązać szpagatem wszystkie otwory osłonki. Tak przygotowane salcesony wrzucić do wrzątku i gotować na wolnym ogniu 50-60 minut. Wypływające na powierzchnię salcesony nakłuć cienką igłą. Pod koniec gotowania salcesony nakłuć cienkim patyczkiem lub grubą igłą. Jeżeli wypływa mętna ciecz należy gotować aż wypłynie czysty tłuszcz. Ugotowane salcesony wyjąć, ułożyć na stolnicy lub desce, nakryć drugą, obciążyć (prasować), przenieść do chłodnego pomieszczenia w celu ostygnięcia. Salcesony należy przechowywać w chłodziarce lub bardzo chłodnej spiżarni. Jest to wyrób krótkotrwały.

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności26 kwietnia 202410:00

Fascynująca multimedialna podróż w czasy śląskiego średniowiecza. Muzeum w słodowni raciborskiego zamku czynne od 1 maja

Fascynująca multimedialna podróż w czasy śląskiego średniowiecza. Muzeum w słodowni raciborskiego zamku czynne od 1 maja - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Zgodnie z zapowiedzią, od 1 maja multimedialne muzeum w słodowni raciborskiego zamku dostępne będzie dla zwiedzających. Muzeum powstało w ramach wartego ponad 20 mln zł projektu zrealizowanego przez Powiat Raciborski. Nowoczesne ekspozycje prezentują europejski poziom. To jedna z najnowocześniejszych tego typu ekspozycji w Polsce.

Zamek Piastowski
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.