Burak jako źródło przeżycia artystycznego

O tym, że to możliwe, przekonywał podczas wtorkowego spotkania w bibliotece przy Kasprowicza Dominik Bajer, 20-letni Mistrz Polski Juniorów w Carvingu. Masz pod ręką buraka, jabłko, paprykę albo arbuza? Zanim je zjesz, spróbuj z nich coś... wyrzeźbić.
Carving to sztuka rzeźbienia z owoców i warzyw. Ojczyzną dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami są kraje azjatyckie. Za kolebkę tej sztuki uważa się Tajlandię i kraje ościenne, także Japonię. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym wycinaniu warzyw i owoców pojawiły się w Chinach. Goszczący w Raciborzu Dominik Bajer pokazał, jak za pomocą kilku prostych gestów oraz dozy cierpliwości i samozaparcia można tworzyć fantazyjne konstrukcje z ogródkowych warzyw i owoców, które mogą ozdobić nasze stoły i cieszyć oko.
Jak mówił bohater spotkania w bibliotece, jego przygoda z carvingiem trwa od ponad trzech lat, dokładnie od 10 lutego 2010 roku. Rzeźbi w jabłkach, ziemniakach, wydobywa finezyjne ornamenty z pora czy arbuza. Właśnie arbuz stanowi dla niego największe pole do popisu. - Można w nim wyrzeźbić wszystko: kwiat, statek, twarz, dom – mówi Dominik. - Moje pierwsze arbuzy zajmowały mi nawet 10 godzin, teraz stworzenie rzeźby z jednego zajmuje mi około 3 godzin – dodaje. Jest kucharzem, ale carving to jego pasja, a jednocześnie wyzwanie.
Spotkanie w MiPBP w Raciborzu odbyło się w ramach Kongresu "Obywatel Senior", którego inauguracja miała miejsce w poniedziałek w Raciborskim Centrum Kultury. Aby podziwiać owocowo-warzywne rzeźby do biblioteki przyszli jednak nie tylko seniorzy, ale także młodzież zaciekawiona nietypowym sposobem wykorzystania jabłek, buraka czy pora. Wszyscy z błyszczącymi oczami przyglądali się, jak młody kucharz i carver wyczarowuje fantazyjne kształty ze, zdawałoby się, banalnych i nudnych owoców.
KB
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany