Racibórz gościł uczestników warsztatów piwowarskich. Dla browarów przyszły trudne czasy

Przez dwa dni, 24 i 25 marca 2022 r. Zamek Piastowski w Raciborzu gościł uczestników Wiosennych Warsztatów Piwowarskich. Dla branży czasy nie są dobre. Wysokie inflacja i akcyza oraz COVID ciągną rynek piwa w dół. Jak wynika z analiz Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego oraz firmy NielsenIQ, branża piwowarska notuje najgorsze wyniki od 10 lat.
Było to pierwsze takie wydarzenie, które zostało zorganizowane w dawnej piastowskiej siedzibie. Organizatorem wydarzenia był Bikotech Sp. z o.o., a rolę gospodarza pełnił Browar Zamkowy w Raciborzu. Do Raciborza przyjechali goście m. in.: z Warszawy, Gdańska, Łodzi, Opola, Elbląga oraz innych miejscowości.
Dane opublikowane w 2021 roku przez Państwową Agencję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) wskazały na znaczący spadek konsumpcji piwa. W 2020 r. osiągnęła ona poziom 93,6 litra na jednego mieszkańca, czyli wartość najniższą od 10 lat. Wyliczenia NielsenIQ potwierdziły spadkowe tendencje. W 2021 r. wolumen piwa skurczył się o ponad 4 proc., co oznacza, że z rynku zniknął ponad milion hl tego napoju. Względem rekordowego 2018 roku ta strata jest jeszcze mocniej widoczna wynosząc aż 5 mln hl, inaczej mówiąc - 1 mld sprzedanych butelek piwa mniej.
– Od czterech lat wyniki branży piwowarskiej pikują w dół. Po niezwykle trudnym 2020 roku, liczyliśmy na odbicie. Niestety kolejny rok tylko pogłębił kryzys branży. Zimna wiosna w połączeniu z lockdownem opóźniły otwarcie sezonu piwnego. W szeregu ze słabszą sprzedażą szły gwałtownie rosnące koszty i zapowiedź 50% podwyżki akcyzy w najbliższych 5 latach – tłumaczy Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. Więcej: Rynek piwa kurczy się i notuje najgorsze wyniki od 10 lat
Spotkanie w Raciborzu rozpoczęło się w czwartkowe popołudnie 24 marca od powitania przybyłych gości, którego dokonali starosta raciborski - Grzegorz Swoboda, dyrektor Zamku Piastowskiego w Raciborzu - Krystyna Niklewicz oraz właściciel Browaru Zamkowego Sp. z o.o. - Jerzy Łazarczyk. Następnie przez dwa dni wydarzenia licznie zgromadzeni uczestnicy wysłuchali szeregu prelekcji, zwiedzili nocą raciborską pracownię Gambrinusa (warzelnia, fermentacja, rozlewnia, magazyn) oraz wzięli udział w warsztatach. Historię raciborskiego browaru zebranym przybliżył Mariusz Dudek - prezes Browaru Zamkowego Sp. z o.o. oraz Tymoteusz Cieciera - technolog do spraw jakości i bezpieczeństwa w Browarze Zamkowym sp. z o.o.
Warsztat 1: Jakość, bezpieczeństwo i powtarzalność produkcji
- Wpływ pracy operatora na zarządzanie jakością i powtarzalność produktu, Patryk Cieślik, Grupa Żywiec;
- Skuteczna dezynfekcja i pasteryzacja w stylu Calgonit, Jędrzej Gorczyński, Calvatis;
- Trigger Point jako najprostszy sposób zaangażowania pracownika w kontrolę procesu, Łukasz Świątkowski, Grupa Żywiec;
- Kształtowanie kultury bezpieczeństwa w zakładzie produkcyjnym na przykładzie Browaru Elbląg, Łukasz Kamrowski, Grupa Żywiec.
Warsztat 2: Najważniejsze zmiany w przepisach podatkowych dla browarów regionalnych i rzemieślniczych
- Marta Zaręba i Krzysztof Rutkowski, Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego.
Warsztat 3: Optymalizacja kosztów i nowe technologie
- Pasteryzacja przepływowa w przemyśle browarniczym, Paweł Bednarek i Maciej Osiński, Admar;
- Puszka czy butelka? Zagadnienia legislacyjne UE, dostępność opakowań oraz trendy w rozlewnictwie piwa, Mateusz Kinda, STM;
- Analiza parametrów jakościowych piwa bezalkoholowego, Monika Sitarek-Andrzejczyk, CBI Proakademia;
- Okiem praktyka: w poszukiwaniu optymalizacji działalności małego producenta piwa, Andrzej Gałasiewicz, Minibrowary;
- prezentacja Frizo.
Warsztat 4: Odpady
- Zagospodarowanie odpadów browarniczych, dr Sławomir Wierzba, Uniwersytet Opolski;
- Nadmiarowa gęstwa drożdżowa w gospodarce cyrkularnej, dr Dorota Kręgiel, Politechnika Łódzka.
Warsztat 5: Piwa nowofalowe i surowce do produkcji
- Wyzwania technologiczne w produkcji i analizie piw nowofalowych, Dorota Michałowska, IBPRS;
- Jakości ekstrahowanego chmielu do produkcji piwa, Rafał Reszczyński, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych.






































![Nieważne co masz, ważne czym się dzielisz. W Urban Lab wręczono medale zasłużonym krwiodawcom [FOTO i WIDEO] Nieważne co masz, ważne czym się dzielisz. W Urban Lab wręczono medale zasłużonym krwiodawcom [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1763990146krew-.jpg)

![Nadchodzi Boże Narodzenie. Bogaty kalendarz przedświątecznych wydarzeń w powiecie raciborskim [ZAPOWIEDZI] Nadchodzi Boże Narodzenie. Bogaty kalendarz przedświątecznych wydarzeń w powiecie raciborskim [ZAPOWIEDZI] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1764103730zrzut-ekranu-2025-11-25-o-21-48-20-.png)

![Pożar na Słowackiego, alarm z czujki na Mickiewicza [RAPORT 998] Pożar na Słowackiego, alarm z czujki na Mickiewicza [RAPORT 998] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1749375209499219631-1011344671183860-2834836459692046695-n-.jpg)






























![Plama na jezdni, złamane drzewo i pożar sadzy. Prawowita wtorkowa służba strażaków [RAPORT 998] Plama na jezdni, złamane drzewo i pożar sadzy. Prawowita wtorkowa służba strażaków [RAPORT 998] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1764154886img-20251125-082249-.jpg)




Komentarze (0)
Dodaj komentarz