Reklama

Najnowsze wiadomości

Biznes27 listopada 202217:43

Lokma i baklawa - piątek pełen cypryjskich słodyczy w raciborskim Gastronomiku

Lokma i baklawa - piątek pełen cypryjskich słodyczy w raciborskim Gastronomiku - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Powiat:

Cukiernicy i technicy żywienia i usług gastronomicznych razem z grupą uczniów z klasy 2a Szkoły Podstawowej nr 18 w Raciborzu postanowili, że jak jeść słodyczce, to tylko te własnoręcznie wykonane.

- Jak wynika z badań, 96% Polaków kupuje słodycze. Prawie połowa z nas sięga po nie bez specjalnej okazji, tylko dlatego, że je lubi. Kobiety najczęściej, by poprawić humor, a mężczyźni – żeby dodać sobie energii. Cukiernicy i technicy żywienia oraz usług gastronomicznych, razem z grupą uczniów z klasy 2a Szkoły Podstawowej nr 18 w Raciborzu, postanowili, że jak jeść słodyczce, to tylko te własnoręcznie wykonane.

Okazją do tego były warsztaty cukiernicze „Słodycze Cypru”, zorganizowane w pracowni gastronomicznej przy ulicy Wileńskiej. Młodzi, być może przyszli cukiernicy, z zapałem mieszali składniki, formowali ciasto, przekładali je, dekorowali i oczywiście zajadali. Efektów dzisiejszych zmagań z wałkiem i mikserem mogli również skosztować najbliżsi małych cukierników, którzy zabrali swoje wypieki do domów. W tym słodkim zamieszaniu nie zapomniano o uczniach Centrum – mogli oni skosztować tradycyjnych cypryjskich słodyczy – baklawy i lokmy. ,

Za tak mile rozpoczęty weekend możemy podziękować nauczycielom branży gastronomicznej, którzy po powrocie ze szkolenia job shadowing na Cyprze postanowili podzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami. Szkolenie i warsztaty zostały zrealizowane w ramach projektu „Z nowymi kompetencjami w przyszłość zawodową – CKZiU nr 1 w Raciborzu” o numerze 2021-1-PL01-KA121-VET-000010552. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską.

Autor: CKZiU nr 1, [email protected]

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Reklama
Aktualności8 listopada 202519:01

Powstawało w bólach, ale już jest! Lodowisko Piastor oficjalnie otwarte [FOTO i WIDEO]

Powstawało w bólach, ale już jest! Lodowisko Piastor oficjalnie otwarte [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
16
Racibórz:

Po latach oczekiwań, nieporozumień i - według poprzedniego prezydenta - prób blokowania inwestycji w poprzedniej kadencji samorządu, w której rządząca w Radzie Miasta większość chciała większego, murowanego w całości obiektu, Racibórz wreszcie doczekał się nowoczesnego lodowiska. W sobotę, 8 listopada, na terenie Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ulicy Zamkowej odbyło się oficjalne otwarcie Lodowiska Piastor – obiektu, który ma stać się jedną z głównych atrakcji rekreacyjnych miasta.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Sport9 listopada 202522:01

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Wiele sportowych emocji towarzyszyło pierwszym dniom długiego weekendu. Grali piłkarze na szczeblu od II ligi do C klasy Podokręgów Racibórz i Rybnik, siatkarki, siatkarze, koszykarki i piłkarki ręczne. Sprawdź, jak poradziła sobie drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 07.11.2025
7 listopada 202510:08

Nasz Racibórz 07.11.2025

Nasz Racibórz 31.10.2025
30 października 202519:05

Nasz Racibórz 31.10.2025

Nasz Racibórz 24.10.2025
23 października 202521:20

Nasz Racibórz 24.10.2025

Nasz Racibórz 17.10.2025
16 października 202521:58

Nasz Racibórz 17.10.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.