Mobilna kuchnia w Grzegorzowicach

Szkoła w Grzegorzowicach jest jedną z 50 szkół w całej Polsce, którą odwiedził samochód z mobilną kuchnią. Uczniowie dowiedzieli się m.in., że jajko warto łączyć z zieloną pietruszką, a pomidora nie powinno się jeść z ogórkiem. Interaktywna lekcja to nagroda za nakręcony przez młodzież film.
Dzisiaj Gimnazjum w Zespole Szkół Ogólnokształcących im. Josepha von Eichendorffa w Grzegorzowicach odwiedził samochód z mobilną kuchnią, w którym odbyły się zajęcia dla uczniów prowadzone przez dietetyczkę i kucharza.
Była to nagroda dla uczniów przyznana w ramach programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”. Wywalczyli ją gimnazjaliści z klasy II, przygotowując film promujący zdrowy styl odżywiania.
Podczas interaktywnej lekcji młodzież miała okazję poszerzyć swoją wiedzę o zdrowym i smacznym jedzeniu. Oprócz teorii był czas na praktykę. Pod okiem wykwalifikowanego kucharza gimnazjaliści wykorzystali zdobyte wiadomości przy kuchennym stole. Dodatkową niespodzianką była zabawa w grę wykorzystującą technologię Augmented Reality. Łączyła ona obraz rzeczywisty z komputerowymi, wirtualnymi elementami. Ponadto uczniowie mieli okazję zważyć się i zmierzyć oraz porozmawiać z dietetykiem i kucharzem. Specjaliści z chęcią odpowiadali na wszelkie żywieniowe pytania i podpowiadali, jak urozmaicić codzienne menu.
- Jesteśmy dumni, że uczniowie z naszej szkoły zostali wyróżnieni w konkursie programu „Jedz smacznie i zdrowo”. Ta nagroda jest dla nas ważnym sukcesem – powiedziała dyrektor Gimnazjum w Grzegorzowicach Małgorzata Szatanek. - Należy powtarzać młodzieży, że odpowiednie odżywianie ma ogromny wpływ nie tylko na wygląd zewnętrzny, lecz również na pamięć i szybsze przyswajanie nauki. Uważam, że szkoła jest doskonałym miejscem, by uczniowie zdobyli tę wiedzę i nauczyli się z niej korzystać. Ogromnie się cieszymy, że nasi podopieczni, dzięki zaangażowaniu Eweliny Marek i Katarzyny Siąkowskiej, mogli wziąć udział w programie skierowanym do gimnazjów, który porusza kwestie zdrowego odżywiania - kontynuuje.
W województwie śląskim w program zaangażowało się 41 szkół. Pierwszym etapem było przeprowadzenie lekcji żywieniowych przez nauczycieli – na podstawie specjalnie przygotowanych dla nich scenariuszy. W takich zajęciach wzięło udział ponad 2600 uczniów ze 112 klas. Wyróżnienie w postaci Road Show Trucka otrzymały cztery śląskie szkoły. Do konkursu z całej Polski nadesłano blisko 120 filmów i ponad 700 plakatów. 20 zwycięskich klas wygrało dla swych szkół tablice multimedialne, natomiast 50 wyróżnionych otrzymało wizytę Road Show Trucka. W programie „Jedz smacznie i zdrowo” wzięło udział 458 gimnazjów. 622 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania blisko 23 000 uczniów z 1014 klas. Prace uczniów można oglądać w Galerii plakatu i Galerii filmu umieszczonych na stronie internetowej www.jedzsmacznieizdrowo.pl.
Celem programu „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauczenie młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania, zachęcanie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania oraz uwrażliwianie na kwestię niemarnowania żywności. Program zorganizowała marka WINIARY, a partnerem społecznym programu jest Federacja Polskich Banków Żywności. Patronat honorowy objęła Minister Edukacji Narodowej Katarzyna Hall oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany