Sekretny przepis s. Marietty, czyli Rączka i TVP w raciborskiej Annuntiacie

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka przygotował nowy cykl dla Telewizji Polskiej. Klasztorne Smaki, bo o nich mowa, nagrywano także w Raciborzu. Odcinek zobaczymy w niedzielę.
- Remigiusz Rączka odwiedza klasztor Annuntiata Służebnic Ducha Świętego w Raciborzu. Podstawą i celem zgromadzenia, które powstało w Holandii w roku 1889, jest posługa misjonarska. Siostry mają placówki misyjne na wszystkich kontynentach. W Raciborzu założyły też Muzeum Misyjne, gdzie zgromadzono eksponaty przywożone przez nie z całego świata. Remigiusz Rączka z siostrą misjonarką z Argentyny przygotowuje popularny tam rodzaj pierogów empanadas. Poznaje też sekretny przepis s. Marietty na ciasto z jeżynami z klasztornego ogrodu - anonsuje TVP.
Emisja TVP 1, niedziela, 8 marca godz. 11.20. Reżyseria Aneta Chwalba
Zdjęcia realizowano latem ubiegłego roku. - Wyruszyliśmy w niezwykłą podróż po Polsce. Odkryliśmy niezwykłe miejsca i smaki, a przede wszystkim poznaliśmy fantastycznych ludzi. Projekt podróżniczo-kulinarny, jakiego jeszcze w Polsce nie było, to efekt naszej długoletniej, hanysko-gorolskiej przyjażni (tak, tak! - to jest możliwe) - relacjonują organizatorzy.
Przygotowano łącznie trzynaście odcinków, emitowanych w TVP od 1 marca.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany