Na upały andaluzyjski chłodnik Gazpacho
Najnowsza propozycja kulinarna z raciborskiego Braxtonu przy Rynku, w sam raz na letni gorący czas.
Składniki na 4 osoby:
Pomidor pelati – 0,8 kg
Oliwa z oliwek – 0,050 l
Czosnek - 0,050 kg
Sok z limonki – 1 szt.
Ogórek zielony gruntowy – 1 szt.
Papryka trzy kolory – 3 szt.
Szczypiorek – 1 pęczek
Grzanki - 0,050 kg
Oliwki ciemne – 0,050 kg
Sposób przygotowania:
Pomidory pelati zblendować z czosnkiem, oliwą , sokiem z limonki , mocno schłodzić. Ogórek zielony i papryki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z pomidorami pelati. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno schłodzone Gazpacho nałożyć na talerz, udekorować grzankami oraz ciemnymi oliwkami.
Opracował:
Dawid Pietrasz
Szef kuchni Restauracji BraX’Ton
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany