Czym zastąpić cukier - słodkie zero kalorii
Od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi. Jednak wielu z nas nie wyobraża sobie całkowitej rezygnacji z ciasta do kawy, deseru po niedzielnym obiedzie czy tortu urodzinowego. Co zrobić żeby ograniczyć cukier, a jednocześnie, kiedy mamy ochotę na odrobinę słodyczy, bez wyrzutów sumienia zjeść porcję ciasta. Z pomocą przygodzi rodzina słodzików zwanych poliolami, do których należą, m.in. ksylitol i erytrytol.
Alkohole cukrowe - co to jest?
Alkohole wielowodorowe, inaczej alkohole cukrowe, cukrole lub poliole, to grupa substancji słodzących. Należą do niej, m.in. erytrytol, ksylitol i mannitol. Są równie słodkie jak tradycyjny cukier, ale mają niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Można z powodzeniem używać ich do słodzenia napojów, wypieków i deserów. Co jeszcze warto wiedzieć o tych substancjach słodzących? Przyjrzyjmy się bliżej tym substancjom.
Alkohole cukrowe
Alkohole cukrowe, inaczej alkohole wielowodorowe, budową przypominają cząsteczkę alkoholu, ale zawierają więcej grup hydroksylowych -OH. Są dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym i przynoszą wiele korzyści.
Metabolizm polioli
Metabolizm polioli i cukru przebiega zupełnie inaczej i to już od momentu obecności w jamie ustnej. Poliole są wolno wchłaniane przez organizm, dzięki czemu nie wywołują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Charakteryzuje je również brak całkowitej absorpcji i prawie całkowite wydalanie.
Mannitol i ksylitol, w przeciwieństwie do erytrytolu, nie są wchłaniane w jelicie cienkim. Dwa pierwsze przy nadmiernym spożyciu mogą powodować bóle brzucha, nudności czy biegunkę. Dzieje się tak jedynie przy zbyt dużym jednorazowym spożyciu (25g - 35g).
Alkohole cukrowe - co to jest?
Erytrytol
Erytrytol, E968, uzyskiwany w procesie fermentacji glicerolu, jest coraz chętniej używanym słodzikiem ze względu na blisko zerową kaloryczność i zerowy indeks glikemiczny. Jest bezpieczny i może być stosowany przez diabetyków, osoby z insulinoopornością, kandydozą oraz osoby na diecie redukcyjnej. Naturalnie występuje w niektórych owocach oraz produktach fermentowanych (np. wino, sos sojowy). Na skalę przemysłową powstaje w procesie fermentacji glicerolu przez niektóre bakterie drożdży.
Ksylitol
Ksylitol nazywany inaczej cukrem brzozowym oryginalnie pozyskiwany jest z kory brzozy. Z powodu coraz większego zapotrzebowania na ksylitol obecnie pozyskuje się go również z kukurydzy. Jest niskokaloryczny i ma indeks glikemiczny równy 8. Nie ulega fermentacji i tym samym nie powodują próchnicy. Dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne.
Mannitol
Mannitol, który możemy znaleźć pod symbolem E421, otrzymuje się w trakcie reakcji polegającej na przyłączeniu wodoru do danego związku chemicznego (np. sacharozy). Naturalnie występuje w roślinach (np. wodorostach).
Erytrytol - gdzie go kupić i jaka jest jego cena?
Erytrytol można kupić w sklepach internetowych, np. cosdlazdrowia.pl, w sklepach ze zdrową żywnością oraz niektórych supermarketach. Jego cena różni się w zależności od producenta. Za kilogram erytrytolu zapłacimy od 17 zł do 25 zł.
Erytrytol - zastosowanie w kuchni
Erytrytol stosuje się tak samo jak tradycyjny cukier. Służy do słodzenia napojów, wypieków, deserów. Nadaje się doskonale do przetworów owocowych i owocowo-warzywnych. Słodziku można używać także do przygotowania bezy czy lukru. Ciekawe przepisy na dania z użyciem erytrytolu można znaleźć na cosdlazdrowia.pl.
Erytrytol, mannitol, ksylitol - inne zastosowanie
Alkohole cukrowe stosuje się w medycynie jako stabilizatory szczepionek i roztworów oraz w lekach dla diabetyków. W przemyśle spożywczym, oprócz funkcji słodzików, wykorzystywane są również jako stabilizatory.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany