Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności27 czerwca 201915:49

Gotował dla szejka i na diamentowy jubileusz królowej Elżbiety. Wczoraj odwiedził Rudyszwałd

Gotował dla szejka i na diamentowy jubileusz królowej Elżbiety. Wczoraj odwiedził Rudyszwałd - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Krzyżanowice:

Michał Bałazy z Jastrzębia Zdroju, chef, executive chef, influencer, konferansjer, Ambasador Kulinarny Polski, specjalista kuchni włoskiej, francuskiej, polskiej, Bałkanów oraz fusion, który gotował dla prezydentów, szejka Nassera bin Hamad Al Khalifa z Bahrajnu oraz oraz podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu Panowania Jej Wysokości Królowej Elżbiety II wczoraj odwiedził Rudyszwałd. Tym razem tworzył smaki z polskimi i czeskimi gospodyniami. Nie krył uznania dla ich umiejętności.

Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Bezpieczny, aktywny i zdrowy senior”, obejmującego serię wydarzeń, warsztatów i spotkań o tematyce kulinarnej, zdrowotnej i bezpieczeństwa dla osób po 50. roku życia. Grupą docelową przedsięwzięcia byli seniorzy z Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów z Chałupek, Krzyżanowic i Tworkowa, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Krzyżanowice oraz ich odpowiedniki po stronie czeskiej z miejscowości Szylerzowice. Organizatorzy - samorządy Krzyżanowic oraz Šilheřovic pozyskały na to wsparcie z Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia z programu Interreg V-A Republika Czeska – Polska, Oś Priorytetowa 4 - Współpraca instytucji i społeczności. Dofinansowanie 85% wyd. kwalifikowalnych + 5% budżet Państwa RP. Koszt to 73,7 tys. zł, a dofinansowanie 62,6 tys. zł.

Działania objęły: akademię zdrowia i bezpieczeństwa, warsztaty i konkursy kulinarne, „Spotkanie z kuchnią śląską" oraz kończący całość event pod nazwą "Śląskie tradycje kulinarne XXI wieku”, na którym wspólnie przygotowywano potrawy. W menu znalazły się kluski, sałatki, mięsa i dodatki, wykonane z ogromnym kulinarnym kunsztem. Nic w tym dziwnego, skoro gospodynie z gminy Krzyżanowc już nieraz dały popis swych umiejętności podczas dorocznych dwóch kiermaszy w Tworkowie. Bałazy nie krył uznania dla ich umiejętności. Był pod szczególnym wrażeniem pań z Bieńkowic. Radził, by kontynuować współpracę, tym razem na polu... nalewek.

Kuchnia pogranicza ulega ciągłym zmianom. Jest coraz odważniejsza i bogatsza w smaki. A oto, co sam mistrz zaproponował do wydawnictwa podsumowującego projekt.



Słodkie bułki z kartoflami i serem z dodatkiem konfitury

Składniki: 1 kg mąki, 250 l mleka, 30 g drożdży, 1 g soli, 100 g cukru, 100 g miodu, 6 jaj, 5 g cynamonu, 5 g ziela angielskiego, 5 g goździków, 5 g imbiru, 100 g rodzynek sułtańskich, 200 g masła, 300 g śliwek węgierek, 150 g cukru, sok z ½ cytryny

Ciasto: Z 100 ml mleka, drożdży, 3 łyżek cukru i 3 łyżek mąki przygotuj zaczyn, odstaw na 20 minut, mąkę wysyp do makutry lub dużej misy, połącz z zmielonymi w młynku przyprawami, rodzynkami, pozostałym cukrem, solą i wymieszaj, dodaj zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczone przestygnięte masło, połącz wszystkie składniki nie zapominając o miodzie, wyrabiaj ciasto 10-12 minut, ciasto obsyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcie na minimum 1 godzinę. Teraz podziel ciasto na 8 części, z każdej uformuj wałek grubości około 2 cm, zwijaj wałek na kształt ślimaka, zaczynając od wewnątrz okręgu. Ślimaki ułóż na blaszce wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą pozostaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia, po tym czasie piecz w 175°C przez 20-30 minut. Konfitura ze śliwek: śliwki umyj, przetnij na pół, pozbaw pestek, smaż na suchej patelni przez 5 minut, następnie dodaj cukier i kontynuuj ogrzewanie przez około 30 -40 minut.

Zupa na kwaśnym mleku z boczkiem i grzanką

Zakwas - potrzebne składniki: 5 łyżek mąki pszennej razowej 2000 lub 1850, 500 ml wody, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka otartego majeranku. Sposób przygotowania: do słoika wsyp mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku, wymieszaj, dodaj liście laurowe, majeranek i ziele, słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 3-4 dni, zakwas mieszaj codziennie, gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelej do butelki i przechowuj w lodówce.

Kwaśna zupa mleczna

Potrzebne składniki: 500 g łopatki wieprzowej, 200 g kiełbasy wędzonej, 250 g kiełbasy białej surowej, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 por, 1/4 selera, 1 pietruszka, natka pietruszki, koperek, 6 ziemniaków, 0,5 litra zakwasu, 0,5 litr wody, 2 litry kwaśnego mleka lub maślanki, 200 ml śmietanki 30%, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz, 50g tartego chrzanu, 10 jajek.

Sposób przygotowania: boczek pokrój na drobną kostkę, przesmaż w suchym garnku z grubym dnem, dodaj mięso pocięte w średniej wielkości kostkę, dodaj cebulę, pokrojoną w piórka, smaż do zrumienienia się, dodaj pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojone grubo ziemniaki. Na samą górę połóż białe kiełbaski, kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz rozgnieciony i posiekany czosnek. Garnek przykryj, płomień zmniejsz do minimum, gotuj 20 minut. Po tym czasie podlej mięso i warzywa zakwasem połączonym z wodą (pół na pół), gotuj 20 minut. Do zupy dodaj maślankę lub kwaśne mleko, majeranek, chrzan ze śmietanką, doprowadź do zagotowania. Dodaj pieprz, sól oraz drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Podawaj z gotowanym jajkiem.

Wędzonka z owocowym gąszczem i saporem piwnym

Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego wędzonego (schab lub szynka), 250 g suszonych owoców(śliwek, moreli, jabłek), sok z cytryny, sól, pieprz, miód, 2 łyżki masła, ok. 1 łyżki mąki, 1 szklanka mieszanych owoców leśnych, ½ szklanki ciemnego piwa, 3 kromki razowego pieczywa, majeranek, papryka ostra, czosnek mielony, czosnek niedźwiedzi, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie, 5 kajzerek, powidła śliwkowe

Suszone owoce zalej 500ml wody, odstaw na noc w zimne miejsce. Mięso zalej zimną wodą i gotuj ok. 60 minut w zależności od wielkości i grubości miesa. Namoczone owoce, przesmaż na maśle, dodaj 5-6 łyżke piwa, duś 30 minut. Mięso wyjmij i pokrój na porcje, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garczka włóż pokrojony w kostkę chleb, zalej go piwem dodaj przyprawy, gotuj około 15 minut, zblenduj. Sos owocowy, ponownie zagrzej, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Kajzerkę przekrój na pół. Nasącz sosem owocowym, dodaj mięso, owoce leśne a z boku umieść sapor piwny. Opcjonalnie sos można zagęścić zasmażką (mąkę wymieszać z niewielką ilością wywaru. Masło stopić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać do reszty wywaru wraz z owocami, wymieszać i zagotować)

Kluseczki kładzione z nutą majeranku

Składniki: 1 jajko, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczka soli, szczypta majeranku, 3-4 łyżki wody.

Do głębokiego talerza wlej rozbite jajko, dodaję wodę, sól oraz majeranek. Wymieszaj widelcem. Gdy masa będzie roztrzepana stopniowo dodaj mąkę i mieszaj a następnie ubijaj widelcem. Zagotuję wodę, posól ją odrobinę i kładź kluski. Najpierw zanurz łyżkę do zupy w wodzie, potem nabierz porcję wielości 1/3 łyżki i wkłóż do wody. Postępuj tak do czasu aż zużyjesz całe ciasto. Delikatnie wymieszaj kluski i poczekaj około 2 minut od zagotowania. Kluski kładzione wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj z masłem, cukrem, bułeczką z masłem lub sosami.

opr. waw

Autor: (waw), fot. UG Krzyżanowice, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności4 maja 202515:39

W Pogrzebieniu ruszyła 148. procesja upamiętniająca wielkie gradobicie z 1877 roku

W Pogrzebieniu ruszyła 148. procesja upamiętniająca wielkie gradobicie z 1877 roku - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Kornowac:

Dziś, 4 maja, mieszkańcy Pogrzebienia i okolic ruszyli konno, w powozach i wierzchem, i pieszo w corocznej procesji na cześć św. Floriana, mającej na celu ochronę przed klęskami naturalnymi.

red.
Reklama
Aktualności4 maja 202512:08

Coco Jamboo, czyli LayZee aka Mr. President w Szymocicach [FOTO i WIDEO]

Coco Jamboo, czyli LayZee aka Mr. President w Szymocicach [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W szymocicką majówkę w AquaBrax nie mogło zabraknąć wspomnień z lat 90. Wszystko za sprawą 30. urodzin Radia90, które uświetnił występ LayZee aka Mr. President – artysty na zawsze kojarzonego z nieśmiertelnym hitem "Coco Jamboo".

Mirosław Kościelniak
Reklama
Reklama
Aktualności5 maja 202511:39

Absolwenci I LO i Plastyka rozpoczęli matury [FOTO]

Absolwenci I LO i Plastyka rozpoczęli matury [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
fot. M. Basista/Fotoperla.eu
Reklama
Sport4 maja 202523:39

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Majówka na boiskach w regionie obfitowała w wiele ciekawych piłkarskich pojedynków. Grały ekipy od II ligi do C klasy Podokręgów Racibórz i Rybnik. Sprawdź, jak poradziła sobie drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Reklama
Aktualności4 maja 202521:49

Tyle słońca w całym mieście - Voltage zagościło na zamku

Tyle słońca w całym mieście - Voltage zagościło na zamku - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

W niedzielny wieczór, 4 maja, dziedziniec Zamku Piastowskiego w Raciborzu wypełniły dźwięki znanych i lubianych utworów. Odbył się tu koncert „Tyle słońca w całym mieście” z udziałem młodych artystów związanych ze Stowarzyszeniem VOLTAGE.

Jan Ptak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Styl życia4 maja 202514:05

Zmęczenie, stres, bóle ciała? – w terapiach naturalnych odnajdziesz przyczynę problemów zdrowotnych

Zmęczenie, stres, bóle ciała? – w terapiach naturalnych odnajdziesz przyczynę problemów zdrowotnych - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Czy zdarza Ci się budzić zmęczonym, mimo że spałeś całą noc? Masz wrażenie, że Twój organizm działa na rezerwie, a kolejne infekcje, bóle głowy, napięcia mięśniowe czy problemy ze snem stają się codziennością?
Jeśli tak – nie jesteś sam. Ale co ważniejsze: możesz to zmienić.

Marek Plewczyński
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.