Tajemniczy inwestor chce kontynuować raciborskie tradycje mleczarskie

O inwestorze informował prezydent podczas komisji budżetu i finansów. Jak wynika z naszych informacji, inwestorem zainteresowanym Raciborzem, a konkretnie 2 ha gruntu np. w strefie na Ostrogu bądź przy ul. 1 Maja, jest jedna z polskich spółdzielni mleczarskich, chcąca zbudować proszkownię mleka. Wcześniej szukała lokalizacji w Czechach. Wartość inwestycji ma opiewać na 60 mln zł, a pracę w zakładzie znajdzie część zwalnianej załogi Zotta. Zakład ma przerabiać 250 tys. litrów mleka.
W czasie spotkania komisji rozwoju gospodarczego prezydent poinformował, iż jest inwestor, który chce kontynuować raciborską tradycję mleczarską. Problem jednak w tym, że teren, na którym się znajduje mleczarnia, jest „nierozwojowy”. Nie chce zatem przejmować zakładu Zotta przy ul. Głubczyckiej, co najwyżej linię technologiczną do produkcji twarogu. Jak się dowiadujemy, inwestor bierze pod uwagę budowę zakładu w specjalnej strefie ekonomicznej na Ostrogu lub na 1 Maja, gdzie na rozwój biznesu czeka teren po cukrowni. Poza proszkownią byłby również produkowany wspomniany twaróg. Atutem Raciborza jest dziś kadra mleczarni, zdolna w szybkim czasie przystąpić do produkcji.
Informacja prezydenta była powodem do dyskusji w czasie obrad komisji. Mirosław Lenk tłumaczył, że w kwestii sprzedaży spółdzielni koncernowi Zott i obecnej jej likwidacji miasto jest bez jakiejkolwiek winy. Działa wolny rynek i nikt nie miał prawa ingerować w kontakty między właścicielami a nabywcami. Dopiero teraz samorządowcy mogą się zaangażować w sprawy zwalnianych pracowników. Innego zdania był Piotr Klima, który zarzucił tak władzom miasta, jak i radnym, że powinni wyczuć pismo nosem już przy sprzedawaniu spółdzielni. – Można było już wtedy wpływać na spółdzielców. Zachowujemy się zbyt pasywnie – stwierdził radny.
Prezydent liczy, że inwestycja wypali i zaznacza, że jeżeli będzie taka możliwość, miasto zaoferuje wszelką możliwą pomoc. W przyszłym tygodniu planowane jest spotkanie w tej sprawie.
th
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany