Browar przedstawił nowe piwo. Jest nim Lager Raciborski

W "rodzinie" piw Browaru Zamkowego zagościł nowy "brat". Jak się dowiadujemy powstał Lager Raciborski. Piwo jest lekkie i orzeźwiające, stworzone zostało przy użyciu słodu jęczmiennego (jasnego i karmelowego) oraz słodu pszenicznego. Swój smak zawdzięcza dzięki użyciu pięciu odmian chmielu (Nugget, Sybilla, Centennial, Mosaic, Cascade).
Jak informują przedstawiciele raciborskiego Browaru, piwo powinno trafić szczególnie w gusta miłośników goryczki. Sprzedaż ruszy w tym tygodniu. Opinie na jego temat będziemy na bieżąco będziemy śledzić w portalach branżowych.
Lager – określenie to ma dwa znaczenia. W typologii piwnej lager oznacza każde piwo dolnej fermentacji, w przeciwieństwie do piw górnej fermentacji, czyli ale. W tym znaczeniu lager jest określeniem całej grupy piw, którą cechuje użycie drożdży dolnej fermentacji oraz niskiej temperatury leżakowania. W drugim, węższym znaczeniu, lager to jeden z najpospolitszych rodzajów piwa dolnej fermentacji usytuowany w typologii piwnej pomiędzy pilznerem a piwami marcowymi.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany