Brązowy Durszlak pojechał do Owsiszcz
Kolejny sukces gospodyń z powiatu raciborskiego. Po srebrnym durszlaku dla KGW Rudy sprzed dwóch lat, tym razem kucharki z Owsiszcz wstrzeliły się w kulinarne gusta jury Festiwalu Śląskie Smaki. Tegoroczna edycja odbyła się w pszczyńskim parku pałacowym.
7 czerwca (niedziela) w Pszczynie odbył się już IV Festiwal Śląskie Smaki. Jak co roku impreza zgromadziła miłośników śląskiej kuchni, którzy przy rytmach śląskiej biesiady obserwowali zmagania kucharzy amatorów i profesjonalistów. A wszystko to w pięknej scenerii pszczyńskiego parku zamkowego. Brązowy Durszlak w kategorii kucharzy amatorów zdobyła drużyna KGW Owsiszcze (Gmina Krzyżanowice). Trzeba dodać, że o trofeum nie jest łatwo, bo w skład jury wchodzą profesjonaliści, szefowie restauracyjnych i hotelowych kuchni, uczestniczący także w międzynarodowych konkursach kulinarnych.
Przypomnijmy, wśród uczestników kulinarnej zabawy nie zabrakło reprezentacji z powiatu raciborskiego. W kategorii drużyn amatorskich zaprezentowały się jeszcze dwa zespoły Raciborszczyzny (KGW Tworków oraz Kobiety Aktywne Gminy Nędza) a w szranki z profesjonalistami stanęli uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych w Raciborzu. W części promocyjnej Festiwalu udział wziął również Powiat Raciborski, gospodarz poprzedniej edycji festiwalu, ze swoim stoiskiem wystawienniczym Zielona Oaza Kultur.
Tegorocznymi gwiazdami organizowanego przez Śląską Organizację Turystyczną rodzinnego festynu byli m. im. Samokhin Band, kabaret Masztalscy i tradycyjnie Zespół Pieśni i Tańca Śląsk.
(w), SP
Materiał zdjęciowy Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany