Baba z boncloka na Wielkanoc

Panowie z Roszkowa będą mieli święta na słodko. Miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich zaprezentowało dziś w Tworkowie przede wszystkim słodkości. Pozostałe KGW z gminy Krzyżanowice przygotowały również całą gamę rarytasów, a klientów, jak zwykle, nie zabrakło.
Na doroczny jarmark wielkanocny w Tworkowie trzeba przyjść już o 15.00, czyli na sam początek, bo tylko wtedy można wybierać w całej gamie potraw, jakie na pokaz przygotowują koła gospodyń wiejskich z gminy Krzyżanowice. Na początku prezentacja stołu, pamiątkowe zdjęcia, krótkie omówienie menu i już zaczyna się degustacja. Za drobną opłatą można skosztować wszystkiego, od baby wielkanocnej, przez mazurka, sernik, tort po wykwintne paszteciki. Każde z KGW prześciga się w pomysłach i dekoracjach stoły, a prawie wszystkie panie przyjeżdżają w strojach ludowych. Każda wieś ma inny. - W ciągu godziny schodzi prawie wszystko. Niektórzy już przed 15.00 czatują na upatrzone delikatesy, które biorą do domu do zjedzenia przy niedzielnej kawie - opowiada Grzegorz Utracki, dyrektor Gminnego Zespołu Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki, organizatora jarmarku.
Tym razem o przepis wielkanocny dla czytelników portalu naszraciborz.pl poprosiliśmy kucharki z KGW w Krzyżanowicach - Barbarę Firę, Ritę Tkaczyk, Klarę Bujak, Ernę Targacz oraz Marię Tlon. Panie proponują babę wielkanocną z boncloka. Do jej przygotowana potrzeba: po 250 g mąki, cukru, margaryny, 2 łyżki proszku do pieczenia, 6 jajek, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, kakao, olejek migdałowy, polewę czekoladową oraz lukier do ozdoby.
Margarynę należy wymieszać z żołtkami i cukrem, potem dodać mąkę i pianę z jajek, od masy oddzielić trzecią część i dodać do niej kakao, następnie całość przełożyć - raz ciemna, raz jasna masa. Całość piec około godziny w boncloku. Oczywiście nie można zapomnieć o dodatkach smakowych olejku migdałowym, cukrze waniliowym i skórkach z cytryny. Gotową babkę należy polać lukrem.
(w)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany