Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności29 marca 200920:07

Baba z boncloka na Wielkanoc

Baba z boncloka na Wielkanoc - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Krzyżanowice:

Panowie z Roszkowa będą mieli święta na słodko. Miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich zaprezentowało dziś w Tworkowie przede wszystkim słodkości. Pozostałe KGW z gminy Krzyżanowice przygotowały również całą gamę rarytasów, a klientów, jak zwykle, nie zabrakło.

Na doroczny jarmark wielkanocny w Tworkowie trzeba przyjść już o 15.00, czyli na sam początek, bo tylko wtedy można wybierać w całej gamie potraw, jakie na pokaz przygotowują koła gospodyń wiejskich z gminy Krzyżanowice. Na początku prezentacja stołu, pamiątkowe zdjęcia, krótkie omówienie menu i już zaczyna się degustacja. Za drobną opłatą można skosztować wszystkiego, od baby wielkanocnej, przez mazurka, sernik, tort po wykwintne paszteciki. Każde z KGW prześciga się w pomysłach i dekoracjach stoły, a prawie wszystkie panie przyjeżdżają w strojach ludowych. Każda wieś ma inny. - W ciągu godziny schodzi prawie wszystko. Niektórzy już przed 15.00 czatują na upatrzone delikatesy, które biorą do domu do zjedzenia przy niedzielnej kawie - opowiada Grzegorz Utracki, dyrektor Gminnego Zespołu Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki, organizatora jarmarku.

Tym razem o przepis wielkanocny dla czytelników portalu naszraciborz.pl poprosiliśmy kucharki z KGW w Krzyżanowicach - Barbarę Firę, Ritę Tkaczyk, Klarę Bujak, Ernę Targacz oraz Marię Tlon. Panie proponują babę wielkanocną z boncloka. Do jej przygotowana potrzeba: po 250 g mąki, cukru, margaryny, 2 łyżki proszku do pieczenia, 6 jajek, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, kakao, olejek migdałowy, polewę czekoladową oraz lukier do ozdoby.

Margarynę należy wymieszać z żołtkami i cukrem, potem dodać mąkę i pianę z jajek, od masy oddzielić trzecią część i dodać do niej kakao, następnie całość przełożyć - raz ciemna, raz jasna masa. Całość piec około godziny w boncloku. Oczywiście nie można zapomnieć o dodatkach smakowych olejku migdałowym, cukrze waniliowym i skórkach z cytryny. Gotową babkę należy polać lukrem.

(w)

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.