Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności27 lipca 201210:37

Grillowe specjały Weroniki Chilmon

Grillowe specjały Weroniki Chilmon - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Zbliża się upragniony przez wszystkich weekend. Wakacyjna aura sprzyja spędzaniu czasu w ogrodzie czy na tarasie. Na sobotę synoptycy zapowiadają ładną, letnią pogodę bez opadów, warto więc skorzystać z okazji i spotkać się ze znajomymi przy grillu. Podajemy zatem parę przepisów Weroniki Chilmon.

Sezon grillowy jest już dawno rozpoczęty. Spotkanie z rodziną, przyjaciółmi czy znajomymi w ogrodzie, na działce czy na tarasie są znakomitym sposobem spędzenia wolnego czasu. Ogromną popularnością cieszy się w letnim czasie przygotowywanie posiłków pod gołym niebem. Niezwykle ważnym elementem grillowania są marynaty i przyprawy, które wzmacniają smak i aromat przygotowywanych potraw.

Weronika Chilmon, której naszym czytelnikom nie trzeba przedstawiać, podaje sprawdzone przepisy na grilla.

Podstawowe zasady marynaty do mięs to:
ocet - powoduje, iż mięso zmięknie
miód - sprawia, iż mięso będzie słodsze i delikatniejsze
wino - mięso będzie miało delikatny aromat
alkohol - mięso skruszeje.

Przepis na najlepszą pastę do każdej kiełbasy:
Niecała główka czosnku oraz 2-3 łyżki majeranku i odrobinę soli, wszystko ucieramy.
Kiełbasę nacinamy i smarujemy ją w tych miejscach pastą.

Marynata do kurczaka;
3/4 szklanki oleju
sok z cytryny
1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej.
zioła (oregano, rozmaryn, tymianek)
4 ząbki rozdrobnionego czosnku
Zalewamy skrzydełka lub nóżki marynatą i wstawiamy na parę godziny do lodówki

Marynata do karczku, żeberek lub innego mięsa.
4 łyżki maggi do zup (lub sosu sojowego)
sok z połowy cytryny lub ocet winny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub ketchupu)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego (lub czarnego)
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
5-6 łyżek wody
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i smarujemy marynatą, odstawiamy na 2 godziny.

Farsz do grillowanych pieczarek:
2 drobniutko pokrojone papryki
3 przeciśnięte ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 kg dużych pieczarek
1 łyżeczka octu winnego (niekoniecznie)
W misce wymieszać wszystkie składniki, usunąć nóżki z pieczarek, po czym każdy grzyb nasmarować olejem i nakładać farsz. Ułożyć na grillu, przykryć folią aluminiową, piec około 25 minut.

Marynata do warzyw:
0,5 pęczka zielonej pietruszki
1 łyżka białego pieprzu
1 duża potarta cebula
1 łyżka soli
1 szklanka oleju
Wszystkie składniki wymieszać, dodać pokrojone w kawałki różne warzywa, odstawić na 1,5 godziny (nie dłużej).

- Rewelacyjna na grill jest suszona śliwka zawinięta w plasterek boczku wędzonego (lub wątróbka z kurczaka również w boczku), a pstrąg z dodatkiem zielonego koperku, czosnku, soli i plastra cytryny oraz odrobiny masła to poezja - dodała Weronika Chilmon.

Sisi

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.07.2025
25 lipca 202509:25

Nasz Racibórz 25.07.2025

Nasz Racibórz 13.07.2025
18 lipca 202510:12

Nasz Racibórz 13.07.2025

Nasz Racibórz 11.07.2025
10 lipca 202521:57

Nasz Racibórz 11.07.2025

Nasz Racibórz 04.07.2025
4 lipca 202508:58

Nasz Racibórz 04.07.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.