Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności7 kwietnia 201210:30

Dolce vita na wielkanocnym stole

Dolce vita na wielkanocnym stole - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Powiat:

Chociaż  mazurki i makowce zawsze będą obecne w naszym świątecznym menu, coraz chętniej eksperymentujemy, sięgając po kulinarne inspiracje z różnych stron świata. Dla tych, którzy lubią modyfikować tradycję, dobrą propozycją będą specjały z ojczyzny tiramisu, lodów i espresso.

Włoska kuchnia obfituje w różnego rodzaju desery. Stamtąd też przywędrowała do nas tradycja pieczenia tortów. Śródziemnomorskie słodkości są kuszące, lecz nie należą do najlżejszych, dlatego między posiłkami mieszkańcy Italii często raczą się filiżanką espresso. - Włosi nie mają w zwyczaju pić w ciągu dnia kawy z mlekiem  - mówi Joanna Szpak z Segafredo Zanetti Poland –Cafe latte czy cappuccino to u nich dodatek do śniadania, a w ciągu dnia sięgają po espresso, które pozwala pozbyć się uczucia ciężkości po  posiłkach. Nie piją też kawy w połączeniu z kremowymi ciastkami, za to często jest ona ich składnikiem.

Popularne u nas tiramisu już dawno zdobyło serca i podniebienia Polaków, a to tylko przedsmak południowych słodkości. W podobnej konwencji utrzymanych jest wiele włoskich tortów, np. tort cappuccino. Nie jest trudno go przygotować, za to powalający efekt mamy gwarantowany.

Tort cappuccino
Ciasto:
180 g mąki
170 g cukru
100 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
Krem:
170 g cukru pudru
500 g sera mascarpone
Żółtka
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1-2 filiżanki bardzo mocnego espresso, np. Espresso Casa lub Espresso Classico Segafredo Zanetti
3 łyżki amaretto
300 ml śmietany kremówki

Dodatki:
3 łyżki kakao, lub wiórki czekoladowe, 3 łyżki cukru pudru

1. Ubij mikserem jajka z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewaj mleko i stopione masło. Płynne ciasto umieść w formie i piecz ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gdy będzie gotowe, ostudź je i  przekrój na 3 części.
2. Żółtka na krem również zmiksuj z cukrem, następnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody wymieszaj
z kawą, podgrzewając na małym ogniu. Kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i dodaj amaretto. Następnie ubij śmietanę i połącz ją
z serową masą.
3. Połóż pierwszą część ciasta na wyłożonym papierem do pieczenia dnie formy
i nasącz je kawowym płynem, po czym zamknij obręcz tortownicy. Nałóż ok. 1/3 kremu. Powtórz to samo z kolejnymi częściami ciasta. Ostatnią, górną warstwę ma stanowić serowa masa, którą na końcu posypujemy przesianą przez sitko mieszanką cukru i kakao lub wiórkami czekoladowymi. Tak wykończony tort wstawiamy na godzinę do lodówki. Można również, posypać później boki tortu, posmarowane cienką warstwą kremu, czy przyozdobić górę bitą śmietaną. Godzinę przed podaniem deser powinien być w zamrażalniku.
Jeżeli chcielibyśmy urozmaicić tradycyjne wypieki, nie odchodząc jednak daleko od rodzimej tradycji, interesującą propozycją może być włoski sernik pastiera. Do jego przygotowania używa się delikatnej i puszystej ricotty, ale równie dobrze sprawdzi się odpowiednio przyrządzony twaróg. Pastiera najlepiej smakuje  na 2, 3 dzień po upieczeniu.

Pastiera - włoski sernik
Ciasto:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
3 jajka
aromat waniliowy
starta skórka z pomarańczy
Masa serowa:
szklanka mleka
450 g gotowanej pszenicy
300 g cukru
Ok. 400 g ricotty lub ewentualnie białego sera z dodatkiem serka mascarpone
cukier waniliowy
3 jajka
3 żółtka
skórka z pomarańczy esencja z kwiatu pomarańczy

1. Siekamy masło z mąką, dodajemy jajka i cukier, wyrabiamy ciasto. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, odkładamy ciasto na godzinę do lodówki.
2. Wypłukaną i odcedzoną pszenicę z dodatkiem pomarańczowej skórki gotujemy
z mlekiem tak długo, aż zostanie wchłonięte. Ser mieszamy z cukrem, jajkami, skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczowego kwiatu. Na końcu dołączamy wystudzone ziarno.
3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Trzecią część zostawiamy, resztę układamy w formie i wylewamy serowy krem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy paski, które następnie układamy na górze, tworząc kratkę. Pieczemy co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni.
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć też zimnych, orzeźwiających napojów, które podać możemy także w formie chłodzącego deseru. Propozycją na słoneczne popołudnie może być granita – płynne lody przygotowywane z syropu owocowego lub kawy.

Kawowa granita
5 szklanek mocnej kawy, np. Le Origini Peru o czekoladowym posmaku lub klasycznej Intermezzo
szklanka słodkiej śmietany, min. 30%
3 łyżki cukru
opcjonalnie: likier, cynamon lub kardamon

1. Do gorącej kawy dodajemy cukier
i ewentualnie przyprawy, schładzamy.
2. Napój przelewamy do płaskiego naczynia i umieszczamy w zamrażalniku. Po godzinie , gdy będzie już lekko zamrożony, mieszamy widelcem. Czynność powtarzamy co jakiś czas, dzięki czemu nie powstanie jednolita, zamrożona kostka.
3. Gdy napój zamieni się w  lodowe kryształki, przekładany je do szklanek.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno i dekorujemy nią zamrożoną kawę.
Wbrew pozorom, włoskie desery nie są skomplikowane. Bazują na prostych składnikach dostępnych także u nas, takich jak serki, czekolada, kawa czy bakalie. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest jedynie opanowanie sztuki łączenia tych smaków.

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności2 maja 202510:08

Tężnia, wieża i makowskie specjały. Weekendowa nowość w Pietrowicach Wielkich

Tężnia, wieża i makowskie specjały. Weekendowa nowość w Pietrowicach Wielkich - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Pietrowice Wielkie:

Turyści odwiedzający w weekendy wieżę i tężnię w Pietrowicach Wielkich, przy drodze do drewnianego kościółka, mogą skosztować makowskich specjałów.

red.
Reklama
Reklama
Sport3 maja 202517:07

Mateusz Mrówka najszybszy w XVII Biegu bez Granic

Mateusz Mrówka najszybszy w XVII Biegu bez Granic - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Z półgodzinnym opóźnieniem, ale w doskonałej sportowej atmosferze wystartował XVII Bieg bez Granic. Zwycięzcą głównego biegu na dystansie 10 kilometrów został Mateusz Mrówka z Aktywna Pszczyna Runners Team – Rybnik.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności3 maja 202520:58

Car Party w Aquabrax Szymocice - żądza prędkości i doskonałości [FOTO i WIDEO]

Car Party w Aquabrax Szymocice - żądza prędkości i doskonałości [FOTO  i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

3 maja w ośrodku AquaBrax w Szymocicach zorganizowano Car Party – imprezę dla miłośników samochodów niezwykłych. Od południa na terenie ośrodka można było podziwiać samochody, porozmawiać z ich właścicielami i posłuchać, co mają oni do powiedzenia na temat swoich pojazdów podczas oficjalnych prezentacji.

 

TH
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności3 maja 202520:35

Rudzka majówka z wąskotorówką i makietą kolejową [FOTO i WIDEO]

Rudzka majówka z wąskotorówką i makietą kolejową [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

3 maja stacja kolei wąskotorowej w Rudach przeżyła prawdziwe oblężenie. Rzesze zwiedzających miało do dyspozycji liczne atrakcje przygotowane na cały długi majowy weekend.

TH
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.