Kiermasz wielkanocny w Kobyli

Dziś w Kobyli odbył się kiermasz potraw wielkanocnych w ramach inauguracji tegorocznych obchodów ośmiu wieków tej miejscowości. Na stołach pojawiły się takie potrawy jak: jajka faszerowane, schab ze śliwką, żurek kwaszony, pasztet z dzika, a także słodkie mazurki, serniki i babki.
- Trudno jednoznacznie ustalić datę powstania naszej miejscowości. W monografii dot. Kobyli (pod red. Alojzego Otręby - przyp. red.) przyjęto, że był to rok 1204, kiedy to pod nazwą Cobela została wymieniona wśród wsi płacących dziesięcinę. Jednak kolejna hipoteza mówi, że bardziej odpowiednia jest data 1212 r., kiedy to Kobyla pojawia się w wykazie osad kasztelanii raciborskiej - wyjaśnił na wstępie Jan Zaczyk, koordynator obchodów 800-lecia miejscowości. Za symboliczną datę powstania wsi przyjęto rok 1212.
Na dzisiejszej imprezie nie mogło zabraknąć wójta gminy Kornowac Grzegorza Niestroja, który objął honorowym patronatem wydarzenie jakim są obchody ośmiu wieków Kobyli. Uroczystość w dniu dzisiejszym swoim udziałem zaszczycili m.in.: proboszcz parafii Kobyla ks. Edward Lisowski, wikariusz ks. Tadeusz Szamara, sołtys Jan Bernacki, przewodniczący rady gminy Mirosław Małek, dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kobyli Joanna Kolarczyk. Głównymi organizatorami obchodów 800-lecia wsi są Ochotnicza Straż Pożarna w Kobyli oraz Gminny Ośrodek Kultury z dyrektor Wiesławą Bochynek na czele.
W trakcie kiermaszu goście degustowali potrawy przygotowane przez gminne koła gospodyń wiejskich. Na pięknie ozdobionych stołach pojawiły się takie dania jak: jajka faszerowane, chleb z kiełbasą, żurek kwaszony, szynka w galarecie, rolady majonezowe, pasztet w galarecie, a także słodkie przysmaki: babki, mazurki i serniki.
Sisi
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany