III Konkurs moczki i kutii

Łączą lokalne tradycje śląskie i powojennej ludności napływowej z Kresów Wschodnich - moczka i kutia, najważniejsze bożonarodzeniowe dania. 27 grudnia od 17.00 już po raz trzeci będą rywalizować o miano najbardziej smakowitych na Przystanku Kulturalnym Koniec Świata.
Już po raz trzeci zapraszamy do wspólnej kulinarnej zabawy i uczestnictwa w III Raciborskim Konkursie MOCZKI i KUTII. Patronat honorowy nad tegorocznym konkursem sprawuje Prezydent Miasta Racibórz - Mirosław Lenk.
Konkurs odbędzie się we wtorek 27 grudnia o godzinie 17.00 na Przystanku Kulturalnym KONIEC ŚWIATA w Raciborzu (ul. Karola Miarki 3a).
W czasie konkursu odwiedzą nas kolędnicy z teatru Tetraedr i Grupy Śpiewaczej Sudarynia pod kierownictwem Anny Jegerskiej - Michalskiej.
REGULAMIN III RACIBORSKIEGO KONKURSU MOCZKI I KUTII
1. Organizatorem Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii jest Przystanek Kulturalny Koniec Świata, działający w Raciborzu przy ulicy Karola Miarki 3a.
2. Celem konkursu jest:
a) promocja dwóch typowych dla raciborszczyzny potraw bożonarodzeniowych:
moczki - gotowanej w domach o tradycji i historii śląskiej oraz kutii - gotowanej przez mieszkańców ziemi raciborskiej, pochodzących z kresów wschodnich
b) ukazanie bogactwa tkwiącego w różnorodności kulinarnej i kulturowej mieszkańców ziemi raciborskiej
c) ukazanie światu talentu raciborskich kucharek, kucharzy i amatorów kuchni świątecznej
d) integracja międzypokoleniowa i międzykulturowa mieszkańców raciborszczyzny, poprzez wesołe współzawodnictwo i uczestnictwo w dobrej zabawie świątecznej
3. W konkursie biorą udział produkty (moczka i kutia), które zgłaszać mogą zarówno osoby fizyczne, rodziny oraz firmy gastronomiczne z obszaru województwa śląskiego i opolskiego.
4. Warunkiem przystąpienia do konkursu jest dostarczenie do siedziby organizatora litrowego słoika moczki bądź kutii w dniu 27 grudnia od godziny 16.00 do 16.45. Słoik powinien być podpisany w sposób czytelny i trwały (naklejka, napis markerem wodoodpornym itp.)
5. Anonimowej oceny produktów dokona 6-8 osobowe jury w dniu 27 grudnia o godzinie 17.00.
6. Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród oraz dyplomów nastąpi około godziny 19.00.
7. Oceniany będzie smak, zapach, estetyka potrawy.
8. Nagrodą w konkursie jest splendor i chwała! Nie mniej jednak organizatorzy przewidują wręczenie dyplomów i symbolicznych nagród rzeczowych dla zwycięzców. Fundatorami w/w nagród są: Prezydenta Miasta Racibórz oraz raciborskie firmy gastronomiczne: Restauracja Hotelu Polonia (Tomasz Czerwiński), kawiarnia Poza Czasem (Tomasz Latoń) i Przystanek Kulturalny Koniec Świata (Dawid Wacławczyk).
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany