Festiwal kuchni morawskiej w Borucinie
Śląskie, morawskie, polskie, czeskie a nawet ukraińskie dania można był dziś spróbować w Borucinie na Festiwalu Morawskiej Kuchni Regionalnej. Każdy gość mógł jeść do woli, a było w czym wybierać. Imprezę dofinansowała Unia Europejska.
Na Festiwal Morawskiej Kuchni Regionalnej gmina Krzanowice pozyskała środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa. I choć dominowały potrawy z pogranicza śląsko-morawskiego, to każdy gość mógł spróbować również współczesnych dań, np. pangi w cieście, oraz ukraińskich specjałów.
Władze Krzanowic, jako partnera projektu, wybrały sąsiednią Chuchelną. Kilkuosobowa ekipa Czechów przygotowała kilkanaście dań, w tym swoje sztandarowe produkty, czyli knedliki, smażonego karpia oraz wigiljną omaczkę (sos). Ukraińcy z Rohatynia (gmina partnerska Krzanowic) przywieźli szefów swoich restauracji i ubrali się w narodowe stroje. Ugotowali ukraiński barszcz, przygotowali pierogi, dali do skosztowania swojej kiełbasy, sało (wschodnia przekąska ze słoniny) oraz kutię.
Niemniej okazale wypadły miejscowe koła gospodyń wiejskich z: Krzanowic, Bojanowa, Borucina i Wojnowic. Panie sięgnęły zarówno do starych receptur (morawska rolada z kluskami i zeli) oraz do współczesnych osiągnięć sztuki kulinarnej, podsuwając gościom szereg nie tylko treściwych potraw, ale i całą gamę słodkości.
Dania przygotowały:
Krzanowice: Agnieszka Ternka, Gertruda Riemel, Maria Nikiel, Edyta Brzezny i Maria Gocha.
Borucin: Anna Hajduczek, Maria Walaszek, Marta Wszołek, Adelajda Gorzalnik i Karina Gajda
Wojnowice: Maria Kopiec, Krystyna Halfar, Prakseda Olearczyk, Krystyna Kramarczyk, Rita Kupka, Bigusława Heiduczek, Natalia Stachowicz, Helena Kmiecik, Helena Weiss, Violetta Morawiec-Opałka, Edyta Siegmund, Gabriela Niedzballa, Grażyna Berend, Lucyna Basista oraz Klaudia Janosz.
Bojanów: Jolanta Kamczyk, Urszula Karpisz, Monika Nawrat, Ludmiła Niebudek, Józef Nawrat.
(w)
Uwaga: kliknięcie w zdjęcie spowoduje jego powiększenie
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany