Spożywka grzeszy starym jedzeniem
Więcej kontroli i więcej mandatów - raciborski Sanepid przedstawił swoje sprawozdanie z ubiegłorocznych kontroli obiektów związanych z żywieniem. Lista grzechów właścicieli jest długa. Są na niej m.in. sprzedaż przeterminowanych towarów, brak dezynfekcji, czystości i porządku.
Pod nadzorem raciborskiego Sanepidu znajdowały się w minionym roku 1025 obiekty żywnościowo-żywieniowe. W 875 z nich przeprowadzono 1783 kontroli. Do najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości należało: wprowadzanie do obrotu produktów po upływie terminu przydatności do spożycia bądź daty minimalnej trwałości; brak aktualnych orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych; nieprawidłowe warunki przechowywania artykułów spożywczych (brak ciągłości łańcucha chłodniczego); brak czystości i porządku w pomieszczeniach obiektu; zły stan techniczny obiektu m.in. ścian, podłóg, sufitów, niewystarczająca liczba urządzeń chłodniczych; brak zabezpieczenia artykułów sprzedawanych luzem przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi; brak bieżącej ciepłej wody przy umywalkach do mycia rąk oraz przy zlewozmywakach do mycia sprzętu podręcznego i pomocniczego; niewłaściwe oznakowania artykułów spożywczych sprzedawanych luzem; brak monitoringu punktów krytycznych i kontrolnych według procedur systemu HACCP oraz instrukcji GHP; brak decyzji zatwierdzającej działalność w przypadku obiektów ruchomych i tymczasowych a także brak zapewnienia właściwej dezynfekcji naczyń.
37 obiektów Sanepid ocenił jako niezgodne z wymaganiami zawartymi w przepisach. To 3,6 proc. wszystkich. Wydano 36 postanowienia o nałożeniu grzywny na łączną sumę 10 150 zł (24 w '09). Winnych wykroczeń ukarano 212 mandatami na łączną kwotę 36 750 zł (194 w '09).
Przeprowadzono również badania laboratoryjne krajowych, unijnych i importowanych środków spożywczych produkowanych w nadzorowanych zakładach oraz znajdujących się w obrocie w obiektach zlokalizowanych na terenie powiatu. Na 385 próbek, osiem dało wynik nieprawidłowy. Z powodu zanieczyszczeń mikrobiologicznych zakwestionowano soki. W piekarniach stwierdzano szkodniki.
opr. w
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany