Kto w Raciborzu dostał wsparcie z KPO dla branży HoReCa?

– Krajowy Plan Odbudowy, w ramach którego środki unijne trafiają m.in. do sektora HoReCa, wywołał w Polsce sporo dyskusji i kontrowersji.
Jego głównym celem - jak zapewnia rząd - jest wsparcie hoteli, restauracji i firm gastronomicznych w powrocie do pełnej działalności po pandemii. Dzięki tym środkom przedsiębiorcy, w tym w Raciborzu, mogą inwestować w nowoczesną obsługę, technologie przyjazne środowisku, dostosowanie oferty do zmieniających się trendów oraz współpracę z innymi lokalnymi biznesami. Rządzący przekonują, że zyskują na tym zarówno firmy, jak i goście oraz cała społeczność.
Dane o przyznanych dotacjach są jawne. W Raciborzu wsparcie z KPO w ramach programu HoReCa otrzymali:
- SFD Aneta Musioł – rozszerzenie i dywersyfikacja działalności poprzez utworzenie linii produkcyjnej wysokojakościowej kawy – 540 000 zł.
- Magdalena Kozyra (Gelatopiu) – dywersyfikacja oraz rozszerzenie działalności lodziarni – 487 723,87 zł.
- Brax-Ton R.J. Makulik Spółka Jawna – wdrożenie nowych usług związanych z organizacją targów, wystaw i kongresów – 539 999,99 zł.
- Edyta Migdał – wprowadzenie usług cateringu oraz usprawnienie dotychczasowej działalności – 521 492,61 zł.
- Duet Sp. z o.o. – zwiększenie odporności na sytuacje kryzysowe poprzez wdrożenie nowych produktów – 540 000 zł.
- Villa Antiqua Ramona Weiser-Ludziejewska – Bistro Villa – regionalne smaki w nowoczesnym wydaniu – 268 603,43 zł.
Do tej pory w skali kraju podpisano już 1621 umów z małymi, średnimi i mikroprzedsiębiorstwami w branży HoReCa, co stanowi istotny impuls rozwojowy po trudnym okresie pandemii.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany