Pichcili pod okiem specjalisty
Babka rumowa z migdałami, babka pomarańczowa, mazurek, jaja z farszem, nadziewane muszle czy sałatka wiosenna - to przykładowe potrawy wielkanocne przygotowane w ramach Dnia Śląskiego przez uczniów czterech klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Raciborzu.
Prezentację czterech wielkanocnych stołów, na których stanęły potrawy śląskie, poprzedził apel poprowadzony po śląsku i przygotowany przez Justynę Rusin spektakl "Czerwony Kapturek", w czasie którego aktorzy posługiwali się także gwarą. - Dzień Śląski zorganizowany został w naszej szkole po raz 7. Zawsze robimy go 21 marca, w tym roku dzień później ze względu na to, że 21 wypadł w niedzielę. Jest to taka alternatywa dla uczniów na spędzenie dnia wagarowicza - wyjaśnia Violetta Morawiec-Opałka, organizatorka kulinarnego konkursu.
Poczynaniom kulinarnym przyglądał się przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. - Jestem tu po to, by przedstawić prezesostwu raport z tego przedsięwzięcia i jak wszystko dobrze pójdzie, nasze stowarzyszenie w przyszłym roku objęłoby ten konkurs patronatem - wyjaśnił Piotr Herzik. - Uczniowie mają talent, tylko za mało jest okazji, żeby mogli się nim wykazać. Jestem naprawdę mile zaskoczony tym, co tu dziś zobaczyłem - przyznał.
W kulinarnej konkurencji wzięły udział cztery grupy, głównie przedstawiciele klas o profilu technik żywienia. - Choć jest jeden chłopak, który jest chemikiem, ale z zamiłowania lubi przygotowywać różne potrawy - mówi Violetta Morawiec-Opałka.
Wielkanocne stoły oceniało jury: dyrektor ZSZ Bożena Chudzińska-Latacz, przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Piotr Herzik oraz nauczycielki Irena Gotzmann i Wiesława Majer-Świecka. - Wszystkie grupy zostały nagrodzone I miejscem za różne aspekty swojej pracy - informuje organizatorka. Klasa IV c: Patrycja Pitrasz, Jolanta Jawor, Iwona Szulik, Magdalena Jelińska i Piotr Henek, nagrodzeni zostali za całokształt pracy - dekorację, potrawy i ubiór. Klasa IV b: Tadeusz Opiela, Monika Mościcka, Mariusz Glenc i Rajmund Petrzyk, wyróżniona została za deser. A klasy III a: Hania Siwoń, Edyta Steuer, Zuzanna Wiewiórka, Wioletta Szłapka, Dominika Żurek i Adrianna Wziontek, i III c: Magda Mordeja, Klaudia Waliczek, Bernadeta Lasak, Karolina Zając, Karolina Granieczny, uplasowały się na I miejscu, jeśli chodzi o zakąski.
- Część z zaprezentowanych potraw to pomysły z naszej głowy, a część z tradycji domowej - przyznali uczestnicy kulinarnej konkurencji.
JaGA
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany